Rodi

Inventarisatie aantal ijsvogels in West-Friesland

Een ijsvogeltje gezien? Geef het door aan de IJsvogelwerkgroep. (Foto: Dick Roos)

BOVENKARSPEL - De IJsvogelwerkgroep van het IVN/KNNV komt elk voorjaar bij elkaar om te evalueren over het afgelopen jaar en om plannen te maken voor het nieuwe ijsvogelbroedseizoen. Er zijn over 2012 geen meldingen van nieuwe broedgevallen in West-Friesland. Door twee achtereenvolgende strenge winters hebben veel ijsvogels het niet overleefd of zijn weggetrokken naar betere oorden.


Gelukkig is er nog een hoop, want op de oproep in de media hebben veel mensen gereageerd. De winter heeft weer hevig toegeslagen, maar toch bleven er meldingen binnenkomen. Ondanks dat het flink vroor, bleven er gelukkig veel windwakken open. Vogelminnende mensen hebben er stokken bij geplaatst waar de ijsvogel vanaf kon vissen. Ook de oproep ‘Hak een wak’ is goed opgepakt en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt door de ijsvogels.Toch zijn er in de maand januari drie ijsvogels gestorven, twee in Enkhuizen en een in Hoorn door tegen een raam aan te vliegen. Ze worden gelukkig nog gezien in Enkhuizen, Hauwert, Hoogwoud /De Gouwe, Hoorn, Andijk, Venhuizen, Bovenkarspel, De Weere en Lutjebroek. Wat betreft de broedparen voor 2013 is de hoop gevestigd op Hoorn en Andijk. Daar doken regelmatig twee ijsvogels in een wak met succes; kleine visjes in hun bek. De vrijwilligers van de IJsvogelwerkgroep zijn alle mensen dankbaar die de moeite hebben genomen om hun waarnemingen door te geven en hopelijk blijven ze dat ook doen.
Help het behoud van het ijsvogeltje en geef de waarneming door aan IVN/KNNV IJsvogelwerkgroep, coördinator Douwe Greydanus, d.greydanus@ivn-westfriesland.nl. Bellen kan ook: 0228-720119 of 06-14734554.

Artikel geplaatst op dinsdag 26 maart 2013 - 09:37Reacties (8)


Piet Bootsman langer dan 2 jaren geleden

ijsvogel zien duiken achter mijn huis bakkerstraat 6 andijk.

M. Jansma ongeveer 2 jaren geleden

Regelmatig zit er een ijsvogeltje achter ons huis aan de sloot (vrouwtje). Ze blijft rustig zitten op het paaltje wat we voor haar in de sloot hebben geslagen. Situering: gangwerf te Twisk

Piet Bootsman ongeveer 1 jaar geleden

1 Januari 2017 wederom achter mijn huis op bakkerstraat 6 Andijk, in de loop van de middag 1 vogel op de foto plus hij/zij nam een duik en was weg .Nog geen 20 seconden later een snoekje van ongeveer 40 cm sprong uit het water op dezelfde plek. dus er zal wel genoeg vis zitten.

Piet Bootsman . ongeveer 1 jaar geleden

Vorige week ook een op de foto. (waarschijnlijk dezelfde).

Anna Hoogeboom 6 maanden geleden

4 okt 2017 Toen ik naar school fietste over de Oosterwijzend zag ik een reiger. Terwijl ik er fietsend naar keek scheerde er een klein blauw vogeltje voor hem over het water. Mogelijk een ijsvogel.

hans buis abbekerk 4 maanden geleden

3 dec 2017,ik heb al een keer of vier een vogel gezien bij de slootkant de laatste 3 maanden,en blijkt het een ijsvogel te zijn en ik heb er een foto van gemaakt

boelens 3 maanden geleden

vandaag een ijsvogel gezien in opmeer

Charlotte ongeveer 1 maand geleden

Volgens mij zag ik van de week en ijsvogel vliegen over de sloot langs de veilingweg in Andijk

Reageer