Rodi

Bedankbrief aan John Lust voor Volksopera Tuindorp

(Foto: aangeleverd)

Tuindorp Oostzaan – Graag wil ik, René Bouman, het een en ander kwijt over John Lust de tekstschrijver, regisseur en stand-in (alle partijen). Hij was de drijvende kracht achter de Volksopera die op 22 en 23 juni op het Zonneplein in Tuindorp Oostzaan uitgevoerd werd.
Ikzelf heb in het verleden in diverse theaters in binnen en buitenland gezongen, diverse operarollen, waarbij onder meer Tosca, Il Pagliacci, Cavallerie Rusticana en Otello, totaal achttien verschillende rollen. Daarbij trad ik op onder diverse grote en bekende regisseurs, zoals Giancarlo del Monaco, Pierre Audi, Jac, Jacobi en Herbert von Karajan. In 1993 zong ik voor het laatst, dat was in de opera Il Lombardi van Giuseppe Verdi, dus twintig jaar geleden, tot dat ik in december afgelopen jaar benaderd werd door John Lust van Bel Canto uit Oostzaan.
Auditie
Nu kende ik John al een paar jaar. Mijn drie dochters hebben bij Bel Canto gezongen en de jongste nu nog. Ooit heb wel eens meegedaan als koorlid in een operette van Bel Canto. Nooit heb ik echt met John Lust gewerkt en hij heeft mij nooit als zanger meegemaakt of gehoord.
Maar John vertelde mij dus dat zij met een opera over Tuindorp Oostzaan en de NDSM bezig waren en omdat ik bekend ben met Tuindorp Oostzaan, werd gevraagd of ik het leuk zou vinden om mee te doen en daarvoor auditie wilde doen. Ik stond daar als een nerveuze beginneling te auditeren, na bijna 20 jaar, maar de sfeer was prima en de jury straalde ook alle rust en geduld uit, dus ik heb het maar gedaan met een Napolitaans lied Musiea Proibita, met het bekende 'wij nemen nog contact met u op' nam ik afscheid.
Privélessen
Het verhaal is verder wel bekend en ik kreeg de rol van Joop Vermeulen l van de hoofdrolspelers. Ik kreeg ook de aria’s en de aangepaste teksten, en ik zat de teksten te lezen en wat was dat schitterend en perfect en met een goed verhaal gemaakt, echt grandioos door John Lust geschreven, echt alles klopte.
Maar deze John Lust was ook nog de regisseur van dit alles en zoals hij dat neerzette was ongelofelijk, ik heb zelfs nog twee privélessen van hem bij mij thuis gehad om het spel goed neer te zetten, wat was dat heerlijk en wat een geweldige ervaring om met zo iemand samen te werken.
Onzeker
En wat ik nog nooit in welk theater dan ook mee gemaakt heb, hij vulde gewoon elke ontbrekende solist en/of koorlid in en zong ook gewoon de partijen, zowel die van de mannen en de vrouwen. Het ging bij mij af en toe wat mis en was met sommige teksten en muzikale inzetten wat onzeker, Maar niet alleen ik, maar ook de andere solisten werden zeer goed bijgestaan en konden volledig op John rekenen.
John Lust…heel erg bedankt, het was een groot plezier om met jou samen te werken. Je hebt er een fantastische opera van gemaakt, waar de toeschouwers, maar vooral ook de meespelenden van genoten hebben.
René Bouman

Artikel geplaatst op zondag 30 juni 2013 - 22:14