Rodi

(Column)
Hoe is het om gastgezin te zijn voor de holland music sessions ?

Bell trio. (Foto: aangeleverd)

Om 11.45 uur gaat de telefoon: twee Russische jongdames (19 en 20 jaar) zijn gearriveerd in Alkmaar. Ik spring in de auto om ze van het station op te halen. Het zijn de pianiste en de violiste. Ze zijn om 03.00 uur opgestaan. Een paar uur later arriveert de celliste.
We laten ze ons huis zien, de pianiste probeert direct de piano zo gauw ze hem ziet, en ja de klank bevalt haar. Dan naar boven naar hun zolderappartement. Daar is de koelkast al volgepakt voor de komende ontbijten. We rijden naar Schagen de drie dames op de achterbank met de cello op schoot. Ze hebben veel plezier onderweg. Het publiek is zéér enthousiast, het is ook zo'n mooi concert. Ze spelen vol inzet, met jeugdig enthousiasme en ondanks hun jeugd, verrassend professioneel.
In ons dorp (Bergen) zie je al meer en meer jongelui met viool of cello op de rug.
's Avonds nog even oefenen op de fiets (ja, Russen kunnen fietsen!), één zadel moet lager. Dan de eerste ochtend, de lessen beginnen. Ik rijd, de cello achterin, met de auto langzaam voor het drietal uit naar de BSG. Daar hebben ze drie weken les van drie opeenvolgende docenten. Daar aangekomen moet ik helpen met op slot zetten van die Hollandse fietsen met elk weer een ander slot. En daar staat nóg een musicus hulpeloos, of ik ook hem even kan helpen met het fietsslot. We gaan nu drie weken feest tegemoet, met concerten door héél Noord Holland, van Groet tot Castricum en van Texel tot het Muiderslot en èlke avond in de Ruïnekerk in Bergen.
Lars van Hall
Voor kaarten en informatie: www.tihms.com

Artikel geplaatst op donderdag 10 augustus 2017 - 10:32