Rodi

Nieuw Jaar

Giselle Ecury
Niet alleen een jaar verloopt snel. Driehonderdvijfenzestig dagen zomaar: foetsie! Ervaart u het ook zo? Dan is de altijd weer te korte kersttijd helemáál aan u voorbij gegaan als een film met beperkte zendtijd. Jammer, hè. Je begint er optimistisch aan met het idee dat je nog even hebt om alles in orde te maken. Nu eens lekker ontspannen. Met beleid. Ten slotte sta je nog te haasten, omdat je altijd eigenlijk teveel wilt en er zoveel gezelligheid overal is.
In het Jeugdjournaal zei een meisje dat ze kerstmis een fijner feest vond dan haar verjaardag, zelfs het mooiste feest van het jaar. Wow, dacht ik, in het hoofd van dit kind zijn nu al prachtige herinneringen geboren, momenten om altijd naar terug te verlangen. Haar ouders en de mensen om haar heen hebben dát in elk geval heel erg goed gedaan!
Zo kijk ook ik erop terug. Wat vooral positief werkte? Dat ik nooit geclaimd werd. Ik mocht gaan en staan waar ik wilde. Niets werd overdreven. We konden later of eerder komen dineren, met zijn allen, in klein gezelschap of alleen. Mijn moeder hield van koken en trok soms alles gewoon in drie etappes uit de kast. Later, als weduwe, overtuigde ze ons ervan dat ze het niet erg vond alleen te zijn tijdens de feestdagen. Dat is het ook niet. Je bent eigenlijk nooit alleen, tenzij binnen relaties waarin je gevangen zit, waarin je niet gezien wordt, waarin aandacht voor jouw echte jou ver te zoeken is.
In een maatschappij vol mensen die altijd te veel doen, loop je dat risico. Facebook met al die gedeelde filmpjes, WhatsApp, Instagram en Google vragen nu eenmaal alles bij elkaar veel tijd die je ook had kunnen benutten door werkelijk contact te maken met die ene die er toe doet. Als je de dag die voor je ligt ziet als een smakelijke taart, dan hapt Internet gaandeweg lekker wat weg. Daar komen Mijn Overheid, Track&Trace, de diverse nota’s en persoonlijke berichten die je via de mail krijgt en ál die nieuwsbrieven bij, die ze je bij het minste of geringste toezenden. De afgelopen weken heb ik voor die laatste categorie bedankt. Belangrijke dingen krijg ik sowieso liever per post. Openscheuren, lezen en voldoen aan de vraag of opbergen die handel. Helaas, das war einmal. Voor oude mensen, die pas op hogere leeftijd kennis maakten met de computer, zal het leven er niet makkelijker op geworden zijn. Een aantal dingen zullen ze moeten uitbesteden en dat vraagt om vertrouwen. Iets waar mijn moeder mij vroeger al voor waarschuwde, omdat ik tot voor kort met open ogen overal intuinde. Misschien nog wel, maar voorlopig hoop ik mijn lessen geleerd te hebben.
Terwijl er weer een dosis kaarten neerplofte op de deurmat, ik invulling gaf aan december 2017 en de verzameling attributen met herinneringen aan zo’n veertig jaar kerst her en der neerzette, de kaarsen aandeed en de vrede niet alleen op dit kleine stukje Schoorlse aarde voelde neerdalen maar vooral in mijn hart, voelde ik me rijk en bevoorrecht. Want lieve mensen, dat zijn we. Allemaal, op enige of indrukwekkender wijze. Wat hebben al die mensen om ons heen, die wij allen toch een paar keer per week aandoen, ook nu weer hard voor ons gewerkt: de bakkers, slagers, kaasboer; de drogisten, de medewerkers van supermarkten. De mensen van Scorlewald, bloemisten, kerstkaartverkopers, kortom de gehele middenstand verdient een gigantische pluim! Dank ook aan alle postbodes, die zich door weer, wind en veel regen en zelfs sneeuw ploegden om onze kerst kleur te geven door ons de warmte van de mensen, die op afstand met ons meeleven, te bezorgen. Aan iedereen die zich binnen de horeca inzet, want er werd zo te zien ook van al onze sfeervol versierde en verlichte drink- en eetlokalen volop gebruik gemaakt. Laten we vooral ook denken aan al die mensen achter de schermen. Aan de vrijwilligers en hulpverleners. Aan de stratenmakers en vuilophalers, aan iedereen die niet genoemd is, maar zich aangesproken voelt. Laten we dat vooral blijven doen, én dankbaar zijn een heel nieuw jaar lang. Stilstaan bij de ander maakt beslist gelukkig en dat wens ik u toe! Heel veel goeds en vooral ook gezondheid!

Artikel geplaatst op dinsdag 02 januari 2018 - 09:40