Rodi

Yoga Jezus

Hoe kun je anno 2018 nou aan kinderen uitleggen wie Jezus was? Alle klassieke termen uit de theologie lijken of te bedaagd of ze bestaan uit symbooltaal die niet meer als zodanig wordt herkend. Een uitdrukking als ‘Zoon van God’ wordt vaak alleen biologisch uitgelegd, terwijl die uitdrukking juist een mystieke link de mens en het goddelijk mysterie uit wil drukken. Dus voelde het deze week als een hele uitdaging om een kerkdienst voor te bereiden met Groep 5 van de Willem Alexanderschool. Ik kreeg 6 x 30 minuten lestijd als voorbereiding. Niet veel, maar ook een eigen lokaal en een digitaal schoolbord tot mijn beschikking. En het werd heel leuk!
Wat me opviel is, dat deze generatie kinderen geheel vrij lijkt van negatieve associaties met de kerk. Ze spreken net zo makkelijk over G’D als over hun Pokemonkaarten. En de liedjes die ik had uitgekozen werden uit volle borst mee gezongen. Ik moest er even naar op zoek op Youtube, maar er blijkt tegenwoordig heel wat leuks te zingen vanuit uit een christelijke levenshouding, zonder stichtelijk of oubollig te worden. Ik koos kindergedichten uit van o.a. onze Bergense kunstenaar Theo Olthuis en schreef zelf een toneelstukje bij een bekend Bijbelverhaal over vissers, die besloten hun netten aan de wilgen te hangen. Tot mijn aangename verrassing begrepen de kinderen meteen wat dat verhaal betekende. De vissers zouden met Jezus meegaan en voortaan mensen opvissen? ”Kun je daar een voorbeeld van geven?” vroeg ik en de antwoorden rolden er zo maar uit: Kinderen opvangen die geen ouders meer hebben, vluchtelingen, mensen die ziek zijn en geen hulp hebben etc. Ik was aangenaam verrast. Als dominee weet ik, dat het verhaal over die vissers bij de generatie van hun ouders en grootouders vaak een beklemmend gevoel oproept. Alsof er zieltjes gewonnen of gevangen moeten worden. Deze kinderen snapten de betekenis van het Bijbelverhaal echter meteen. Grappig genoeg wisten ze geen raad mijn uitdrukking ‘komt tijd, komt raad!’ Kennelijk heeft deze generatie meer feeling voor religie dan voor spreekwoorden en gezegden. Nu moest ik nog bedenken hoe ik de oudere generaties uit kon leggen wie Jezus was. Ik heb hem in mijn toneelstukje dus maar yoga-leraar gemaakt. Dat lijkt een anachronisme, maar ik denk dat het precies aansluit bij de betekenis van zijn leven.
Wil je zien hoe het geworden is? Dat kan zondag om 10.00 uur in de Ruïnekerk. Of LIVE of LATER via Studio Ruïnekerk, uitgezonden via www.kerkinbergen.nl
Engele Wijnsma

Artikel geplaatst op dinsdag 10 juli 2018 - 08:37