Rodi

Dierendag in de Ruïnekerk

Foto: aangeleverd).

Een paar jaar geleden werd ik na afloop van een concert door de koster geroepen. Er was een meneer die de dominee wilde spreken. Ik liep meteen mee en mocht de hand schudden van een beroemde Bergenaar, Thijs Chanowski, TV-producent en hoogleraar Multimedia Interactie. Ik had begin jaren negentig een scriptie geschreven over zijn multimedia bedrijf. We hadden destijds een uitvoerig gesprek over de toepassingen van de nieuwe digitale techniek voor de theologie. Chanowski kon zich die dag niet meer herinneren, ik wel, want ik mocht die dag urenlang van hem spelen in zijn laboratorium. De CD-ROM was de revolutie van die tijd. Dit keer kwam Chanowski dus bij mij op bezoek, want hij wilde weten of de Ruïnekerk nog een dominee had. Ja dus. En we hadden een heerlijk gesprek over techniek maar ook over het TV programma waar hij 1968 beroemd mee werd: de Fabeltjeskrant.
Chanowski vroeg of ik wel eens met fabels werkte en met verhalen over dieren. Hij was er groot mee geworden. ‘En niet alleen ik,’ zei hij lachend: ‘maar ook de Heilige Franciscus! Daar zou je als dominee misschien iets leuks mee kunnen doen!’ Dat gesprek is mij altijd bij gebleven. Chanowski is inmiddels overleden, maar zijn idee bleef bestaan. En dit jaar ga ik er iets mee doen. Zondagmorgen 7 oktober mogen alle kinderen hun huisdier mee nemen naar de kerk. En zaterdag 6 oktober houden we een muzikale avond met Britta Maria (zang), Maurits Fondse (piano) en Oleg Fateev (bayan). Zij toeren dit najaar met hun programma langs veel Nederlandse theaters en spelen een mix van Nederlandse liedjes en Franse chansons. In de Ruïnekerk wordt hun liedkeuze mede afgestemd op het thema Werelddierendag (4 oktober) en Sint Franciscus van Assisi (3 oktober is zijn sterfdag). Kaartjes zijn te koop op www.ruinekerk.nl of bij de Eerste Bergense Boekhandel.
Dankzij Chanowski herinnerde ik me ook weer de relatie tussen Franciscus en Dierendag. De 13e eeuwse heilige was als jonge kluizenaar beroemd geworden door het aan de kaak stellen van de oneerlijke verdeling van geld tussen rijken en armen. Toen al! Aanvankelijk werd er niet naar hem geluisterd totdat hij een practical joke verzon. Franciscus ging in het openbaar preken voor de dieren.
En het resultaat is bij velen bekend: Franciscus bracht een grote beweging op gang, hij is nog altijd één van de meest bekende heiligen en de huidige paus heeft zichzelf naar Franciscus vernoemd.
Komend weekend komt Franciscus dus thuis in de Ruïnekerk. Wie weet keert ook de Fabeltjeskrant dan terug, want zoals Chanowski al zei: ‘Van dieren en van Franciscus valt heel veel te leren over mensen.’
Ds. Engele Wijnsma.

Artikel geplaatst op maandag 01 oktober 2018 - 09:14