Rodi

Nu voor 't echie

Een week en drie dagen gestopt met roken. En mensen om mij heen lachen me uit omdat ze vinden dat het (nog) geen prestatie is. Waarom zou ik vanaf dag één niet mogen zeggen dat ik gestopt ben? Motiveer mij. Steek veren in m’n reet, geef schouderklopjes, zeg 'wat goed van je, en ga zo door'. Ik heb het juist nu nodig. Natuurlijk heb ik het wel eens geprobeerd. Oh, ongeveer vierhonderdzestig keer in de laatste vijf jaar. Is dat veel? Waarom het mis ging? Ik vond dat ik er toch echt eentje verdiende. Het was een drukke dag. Ik had niet goed geslapen. Mijn auto wilde niet starten. De brug stond open. Er zat een steentje in mijn schoen. De hond had gekotst. De melk was op en ik wilde zo graag cappuccino. Iedere keer was daar mijn ‘geluksmomentje’ met een wijntje en een sigaretje. Even ontspannen. “Dat is geen ontspannen” zegt Hugo. Hugo werkt voor de stichting 'Ik Stop Ermee'.
In Nederland roken ongeveer 3,5 miljoen mensen. Ik wens ze allen Hugo toe. Ze moeten wel willen. Dat is vereiste nummer één. In een vier uur durende ‘stoom’-cursus, legt hij uit waarom je rookt en hoe je moet stoppen. Natuurlijk zijn de meeste mensen in zaal 1 van Cinemagnus sceptisch. Wat kan deze man uit Maaskantje mij nou vertellen wat ik niet al heb geprobeerd. En waarom zijn er rookpauzes ingelast? Als een cabaretier staat Hugo z’n mannetje. Met veel humor zet hij fijntjes alle smoezen en alle uitvluchten naast elkaar. Tijdens de eerste rookpauze was nog niet iedereen overtuigd. Dit was voorspeld. Tijdens de tweede bleef ik stoer zitten, om bij de laatste als één van de eerste naar buiten te rennen om mijn galgenmaal leeg te trekken. Een medecursist heeft voor mij mijn pakje weggegooid. Ik ben gestopt. Enne, Hugo, "Nu echt".
Lotte
Kijk op www.rodi.nl voor de eerder geplaatste columns van Lotte.

Artikel geplaatst op donderdag 26 oktober 2017 - 16:00Reacties (1)


Kitty 6 maanden geleden

Ik vond het ook moeilijk en ben tig keer gestopt, de een na laatste keer zelfs 3 maanden! Tot ik in 1992 de knop omzette en zonder hulpmiddelen afkickte door gewoontes te doorbreken en echt te willen. Ik ben zo ongelooflijk blij dat ik al 25 jaar niet meer rook en weet dat ik het ook nooit meer zal doen...Iedereen kan het, maar je moet wel echt willen! Je beloning is vrijheid! Niet meer kijken of je je sigaretten wel mee hebt en of je nog genoeg hebt tot morgenochtend! Vrijheid is het hoogste goed...

Reageer