Rodi

Fietsexcursie rondom Spaarnwoude en de Stompe toren

Spaarnwoude. (Foto: aangeleverd)

SPAARNWOUDE - Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert zondag 17 september de fietsexcursie 'Het landschap als geschiedenisboek' door het recreatiegebied Spaarnwoude. Maak kennis met Grote Klaas, Mooie Nel en Dappere Hansje. Een afwisselende fietstocht met veel geschiedenis en rijke historie door het hele recreatiegebied Spaarnwoude.


Spaarnwoude staat bekend om haar mooie Hollandse polders met monumentale boerderijen en molens. Goed te zien is hoe het landschap in de loop der eeuwen is veranderd. Ruim 5000 jaar geleden lag de kustlijn van Nederland bij het huidige dorpje Spaarnwoude. Landinwaarts was een enorm waddengebied, dat later in een moerasgebied veranderde waarin een veenlaag kon ontstaan! Zo ontstond het huidige veenweidegebied. Veel van die oude landschapskenmerken zijn nog in Spaarnwoude te vinden, evenals sporen van de strijd van de bewoners van dit gebied tegen het water.

Deelnemers aan deze excursie komen langs monumenten en restanten uit ons verre en minder verre verleden; bijvoorbeeld de oude veenrivieren de Liede en het Spaarne. De oer-Hollandse strijd tegen het water komt juist in dit gebied heel goed naar voren. We besteden natuurlijk ruim aandacht aan de nazomerbloei en de flora en fauna van het weidelandschap.Deze fietstocht is niet geschikt voor kleine kinderen.

Start is om 13.00 uur vanaf de Spaarndammerdijk bij het standbeeld van Hansje Brinkers in Spaarndam. De tocht duurt ongeveer 1,5 uur. Aanmelden verplicht. Informatie en aanmelden kan bij Jannie Eijfferts via j.eijfferts@live.nlof tel. 06- 2417 8657. Of kijk voor meer informatie op www.ivn.nl/zuidkennemerland.

Artikel geplaatst op donderdag 07 september 2017 - 13:02