Rodi

‘Kerstmarkt Haarlem is gewoon vreselijk gezellig’
De Goud Gele Patat heeft het evenement zien groeien

Lot Scholten, dochter van Gilbert Scholten. (Foto: aangeleverd)

HAARLEM – “Het is gewoon vreselijk gezellig. We zien de twee dagen op de Kerstmarkt van Haarlem niet als werken, maar echt als een uitje”, geeft Gilbert Scholten van De Goud Gele Patat enthousiast aan. De Goud Gele Patat staat dit jaar voor de 24e keer op de kerstmarkt van Haarlem.


“In de beginjaren was de kerstmarkt vele malen kleiner en nog niet door de hele stad. Er is veel veranderd, maar het was altijd al heel gezellig”, blikt Scholten terug. Niet alleen de kerstmarkt groeide, ook de aanpak werd steeds professioneler. “Het is leuk om de groei te zien. Veel kerstmarkten die tegelijkertijd begonnen zijn, kwamen toch niet van de grond. Maar in Haarlem is het anders. Echt hulde aan de organisatie en aan de goede marketing. Door de strakke organisatie en door direct in te zetten op kwaliteit, op een kerst gerelateerde sfeer en producten is dit vanaf het begin al een goedbezocht evenement met een uitstekende sfeer.”

Ambachtelijke patat


Gilbert Scholten runt de Goud Gele Patat samen met zijn vrouw. Het hele proces van patat maken hebben zij zelf in handen. Zij telen de aardappelen – Agria’s – zelf op 80 hectare land om een constante kwaliteit te kunnen garanderen. “De Agria is in onze ogen het best geschikt om patat van te maken. Zowel qua smaak, als qua vruchtvlees en kleur is dit een mooie aardappel.” Vanuit de opslag gaan de aardappelen naar de schrapkeuken. Hier worden de aardappelen geschrapt, waardoor er zo weinig mogelijk van de aardappel afgaat om een goede aardappel te behouden. Na het schrappen worden de aardappelen in speciale vaten gezet om zo mee te nemen naar de markten of festivals. “We staan met de patatkraam in binnen en buitenland. Ook op festivals en jaarmarkten zijn we te vinden. De patat wordt op locatie gesneden en gebakken voor het lekkerste resultaat.” De Gouden Patat werkt waar mogelijk duurzaam. Door eigen aardappelen te telen, worden de vervoerskosten tot een minimum beperkt. Maar daar blijft het niet bij voor Scholten. “We werken energie neutraal, we hebben zonnepanelen op het dak van ons pand in Limmen en we werken met aardwarmte.”

Goed doel


Aan de Kerstmarkt in Haarlem is dit jaar een goed doel gekoppeld. De Goud Gele Patat vindt dat een goede zaak. “We hebben het goed, dus dan is het fijn om dat te delen. Ik geef liever dan ik neem, ik zie het als iets wat heel logisch is. Toen ik benaderd werd om een donatie te doen aan dit doel – de kinderafdeling van het Spaarne Gasthuis – hoefde ik daar geen twee keer over na te denken.''
Het team van De Gouden Patat kijkt erg naar de kerstmarkt uit. “De organisatie heeft moeten strijden, maar dat heeft ervoor gezorgd dat de kerstmarkt al bijna een kwart eeuw een feestje is. En niet alleen voor de bezoekers, ook de ondernemers kijken er elk jaar reikhalzend naar uit.”

Artikel geplaatst op donderdag 07 december 2017 - 07:07