Rodi

Le Bon (Bon) Napoleon: nieuwe expositie in provinciehuis

LE BON(BON) NAPOLEON is vanaf 19 januari te zien in het provinciehuis. (Foto: aangeleverd)

HAARLEM - De nieuwe Dreefexpositie Le Bon (Bon) Napoleon is vanaf 19 januari te zien in het provinciehuis (Paviljoen Welgelegen), Dreef 3 in Haarlem. Een kleurrijke expositie, met een vingerwijzing naar het befaamde snoepje en een voormalige bewoner van het provinciehuis: Lodewijk Napoleon. Er is werk te zien van Tom Abbink, Marianne Hotske Hamersma, Ralph de Jongh, Geertje van de Kamp, Jeanine Louise, Beth Namenwirth en Tanja Ritterbex.
De tentoonstelling is ter ere van het honderdjarig bestaan van de Napoleonkogel, le bonbon Napoleon. Een luchtig gegeven voor deze nieuwe Dreefexpositie. Natuurlijk verwijst de titel ook naar de gebroeders Napoleon: keizer Napoleon Bonaparte en zijn jongere broer, koning van Holland Lodewijk Napoleon. De laatste in het bijzonder; hij is oud-bewoner van Paviljoen Welgelegen. Lodewijk ging de geschiedenis in als le Bon Napoleon, de goede Napoleon. Een dubbel eerbetoon met abstracte en figuratieve kunstwerken in verschillende disciplines: schilder- en collagekunst, installatiekunst en andere objecten.
In de reeks ‘Dreef Exposities’ wordt onder meer aandacht besteed aan het werk van Noord-Hollandse kunstenaars en de Kunstcollectie van de provincie Noord-Holland. Bovendien is er jaarlijks een expositie te zien in het kader van de in 2017 gestarte serie ‘Provincie op bezoek’. In het provinciehuis is ook doorlopend een expositie te zien over de geschiedenis van het gebouw en de bijzondere bewoners als Lodewijk Napoleon.

Artikel geplaatst op vrijdag 12 januari 2018 - 10:38