Rodi

Documentaire Spettacolo in de Filmschuur

(Foto: aangeleverd)

HAARLEM - De documentaire 'Spettacolo' is maandag 22 januari om 19.15 uur te zien in de Filmschuur, in het kader van de serie Cracking the Frame. De documentaire wordt voorafgegaan door een inleiding van schrijver en filmhistoricus Helen Westerik.


Het kleine dorpje Monticchiello, gelegen in de heuvels van Toscane, kent een even bijzondere als opmerkelijke traditie die vijftig jaar geleden begon: elke zomer verandert het dorpsplein in een toneelpodium. De stukken die worden opgevoerd zijn letterlijk uit het leven gegrepen; de dorpsbewoners laten zien welke kwesties hen bezig hebben gehouden: van de brute bezetting door de nazi's en de opkomst van de vrouwenbeweging tot de strijd die boeren in het dorp hebben moeten leveren om onafhankelijk te blijven. Alle dorpelingen spelen mee, ze spelen zichzelf. Waar omliggende dorpen hun heil in toerisme hebben gezocht, is Monticchiello juist dankzij deze traditie een sterke en hechte gemeenschap gebleven.

Drijvende kracht is de nu 75-jarige schilder en beeldhouwer Andrea Cresti, die zijn leven heeft gewijd aan deze traditie. Maar met een nieuwe generatie die meer geïnteresseerd is in Facebook dan in het leven van de boeren, gaat de traditie van het Teatro Povero di Monticchiello misschien wel verloren.
De film wordt ingeleid door schrijver en filmhistoricus Helen Westerik. De inleiding begint om 19:15 uur, de film wordt aansluitend vertoond. De film is Italiaans gesproken, Engels ondertiteld.

Kaarten zijn verkrijgbaar op www.filmschuur.nl, telefonisch op 023-5173910 of aan de kassa van de Filmschuur, Lange Begijnestraat 9 in Haarlem.

Artikel geplaatst op dinsdag 09 januari 2018 - 10:58