Rodi

De Week van Freek - Unieke carte blanche voor Freek de Jonge

Freek de Jonge. (Foto: Bibi Veth)

HAARLEM - Bram Vermeulen en Freek de Jonge speelden vrijdag 20 juni 1969, op uitnodiging van toenmalig directeur Peter Lohr, in Stadsschouwburg Haarlem hun programma Neerlands Hoop In Bange Dagen. Donderdag 20 juni 2019 is dat precies 50 jaar geleden en viert Freek de Jonge zijn 50-jarig jubileum als podiumkunstenaar. Dat was voor de Stadsschouwburg Haarlem de aanleiding deze grote kunstenaar uit te nodigen voor een uniek eerbetoon. In ‘De Week van Freek’ krijgt Freek de Jonge een week lang carte blanche in Haarlem.


Met De Week van Freek sluit Freek de Jonge het jubileumseizoen van de Stadsschouwburg af met een week vol verrassend theater en cabaret als eerbetoon aan het 100-jarige Haarlemse theater. Een defilé aan bijzondere gasten, terugblikken in de tijd en mooie verhalen.
Kennemerland is een vruchtbare bodem voor talenten in de kleinkunst en daarom start Freek de Jonge zijn week met een Masterclass kleinkunst met Haarlemse talenten. Eind 2018 doet Freek de Jonge inspiratie op in het Groninger Museum. Aan de hand van kostuums, keramieken, foto’s en filmbeelden van Hella en Freek de Jonge wordt hun jarenlange samenwerking in beeld gebracht. Het bijzondere aan deze tentoonstelling is dat de beide exposanten dagelijks aanwezig zullen zijn met optredens en performances. De Suppoost is de nieuwe solovoorstelling van Freek die voortkomt uit deze periode in het museum. Halverwege ‘De Week van Freek’ gaan Freek de Jonge en Jan Brokken in gesprek. De beide domineeszonen bespreken de grote en kleine zaken des levens en in een vriendelijk duel met woorden op het scherpst van de snede voelen zij elkaar aan de tand. Freek vertelt graag zijn lievelingsverhalen, maar bezoekers krijgen ook de mogelijkheid om te kiezen welke verhalen zij van Freek willen horen. Een heerlijke avond vol herkenning met de grootmeester van het verhaal. Ook brengen Freek en Hella, samen met muzikale gasten, een avond vol literatuur en muziek. Met haar boeken stapt Hella de Jonge nadrukkelijk uit de schaduw in het volle licht.
Donderdag 20 juni 2019, 50 jaar na de eerste voorstelling van Neerlands Hoop In Bange Dagen in Haarlem, neemt Freek het publiek in de Stadsschouwburg bij de hand door tien jaar rock & roll cabaret. Een absolute must voor alle fans! En Freek sluit op spectaculaire wijze zijn week af in de Grote Zaal van de Philharmonie met Freek & Friends in concert. Muziek is altijd een belangrijke motor geweest in zijn werk en daarom dit concert met bekende nummers uit het heden en verleden met een bigband en bekende muzikale gasten.
De Week van Freek, Stadsschouwburg en Philharmonie Haarlem, vrijdag 14 tot en met zaterdag 22 juni 2019. Kaartverkoop via www.theater-haarlem.nl/deweekvanfreek.

Artikel geplaatst op woensdag 16 mei 2018 - 16:16