Rodi

Hoekse- en Kabeljauwse Twisten in Noord Hollands Archief

‘Hof van Holland' speelt zich af tijdens de beruchte 'Hoekse- en Kabeljauwse Twisten'. ( Foto: aangeleverd)

HAARLEM - Hof van Holland' is muziektheater dat zich afspeelt tijdens de beruchte 'Hoekse- en Kabeljauwse Twisten'. De inwoners van Haarlem moeten partij kiezen voor de Hollandse Gravin Jacoba of voor de Europese vorst Filips van Bourgondië, die in Brussel zetelt. Geld, handelsbelangen en identiteit spelen altijd een rol.

Centraal staat de vraag: Wil Haarlem meer of minder Europa? Zijn wij een klein onafhankelijk gebied aan de Noordzee of zijn we deel van een groter geheel? En hoe verging het de tragische Gravin Jacoba? Dit dilemma speelde in 1426, maar bijna 600 jaar later natuurlijk nog steeds. De voorstelling wordt gemaakt door Haarlemse kunstenaars i.s.m. studenten van de opleiding Artiest van het Nova College. Een project van: Fields of Wonder, Theater Kwezel, Artspace Nieuwe Vide en het Nova College.

Extra
Het Noord Hollands Archief toont speciaal ter gelegenheid van Hof van Holland in het eerste weekend van december de 'Zoen van Delft', het middeleeuwse vredesverdrag waar de voorstelling Hof van Holland omdraait. Het archief bezit dit originele middeleeuwse document, een enorm perkamenten 'charter' met zegel van Hertog Filips van Bourgondië. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te bestellen via www.pletterij.nl. (aan de deur 2 euro extra)
Te zien: Vrijdag 30 november, zaterdag 1 december (20.00 uur) en zondag 2 december (15.00 uur) in het Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40, Haarlem. Kijk voor meer informatie op: www.kwezel.nl.

Artikel geplaatst op vrijdag 30 november 2018 - 08:04