Rodi

Gezelligste kerstmarkt van Nederland blijft groeien
Zaterdag 9 en zondag 10 december weer in hartje Haarlem

HAARLEM – Haarlem staat al jaren bekend als één van de grootste en gezelligste kerstmarkten van Nederland. Al ruim een half jaar zijn Ed Mense en Brenda Smit intensief bezig met de voorbereidingen voor de 24e editie van de Kerstmarkt Haarlem. Vorig jaar kwamen er maar liefst 200.000 bezoekers op af. “We doen er alles aan om de hele binnenstad van Haarlem om te toveren in kerstsferen en als we de reacties horen, lukt dat ons best wel goed”, aldus een bescheiden Mense.


Met zo’n 300 kramen met kerst gerelateerde producten, sfeervolle kerstmuziek, diverse optredens en volop kerstsfeer blijven de hoofdpunten van de kerstmarkt hetzelfde. Maar, er is ook veel nieuws. Dit jaar kunnen bezoekers een uitgestippelde aanbevolen route lopen zodat ze niets missen, er zijn optredens in de Bavokerk, er is een lichtparade én 110 winkeliers hebben de rode loper uitgerold.

Mense en Smit vinden het belangrijk dat de kerstsfeer centraal staat. “Bij alles wat we beslissen nemen we de mening van de bezoeker in overweging. Wat wil de bezoeker? Aan de hand daarvan wordt het aanbod afgestemd. Als we twijfelen, vragen we het aan ons brainstormteam. Samen kijken we kritisch naar alles. Het is fijn dat ze meedenken. Het gaat niet om ons maar om de bezoekers”, vindt Smit. “We hebben een kritische selectie gemaakt en daarbij zitten we in de luxepositie dat we aanbieders zelfs kunnen weigeren omdat hun aanbod niet bij de kerstmarkt past die wij voor ogen hebben. Nu staat het écht vol leuke kerstartikelen. Van kerstaccessoires tot kerstcadeaus. Leuke sieraden, maar ook kinderkerstkleding. We zijn geen braderie."


Lokaal doel


Het goede doel dat dit jaar gekoppeld is aan de kerstmarkt is de kinderafdeling van het Spaarne Gasthuis. “Dit doel spreekt ons erg aan. Het is lokaal en iedereen kent het. Wat ze hier op medische gebied doen is fantastisch. Maar, wij willen iets toevoegen aan het thuisgevoel. We hopen op een mooi bedrag om het dakterras om te toveren tot een kinderspeeltuin.” Een groep studenten van de Hogeschool Inholland heeft zich op het goede doel gestort en organiseert tijdens de kerstmarkt verschillende activiteiten.''


Optredens


Op elke hoek van de straat is muziek te zien en te horen: openraamconcerten, optredens van koren en het Dickens-orkest zijn slechts een greep uit de muzikale uitspattingen tijdens de markt. Ook de kerstman is van de partij, er zijn diverse kinderactiviteiten en ook liefhebbers van een hapje en drankje komen aan hun trekken. Er is een loterij waarbij mooie prijzen te winnen zijn. De opbrengst gaat naar het goede doel. De Botermarkt is zondag ingericht als activiteitenplein. Studenten van Hogeschool Inholland organiseren hier een gevarieerd programma. Op beide dagen wordt op het Hortusplein het Winter Bierfestival gehouden.

Jubileum


Of Mense en Smit in een zwart gat vallen als de kerstmarkt weer voorbij is? “Nee hoor! We ruimen alles op en we gaan eerst evalueren. We bezoeken nog een aantal andere kerstmarkten om inspiratie op te doen voor volgend jaar. En in januari starten we alweer met de voorbereidingen voor volgend jaar. Dan organiseren we de 25e editie, dus dan pakken we nog meer uit met nog meer kramen en activiteiten.”
Kijk voor meer informatie en het hele programma op www.kerstmarkthaarlem.nl.

Artikel geplaatst op donderdag 07 december 2017 - 09:51