Rodi

Zesde Haarlemse Orgeldag speciaal voor kinderen

HAARLEM - Het Internationaal Orgelfestival Haarlem wordt dit jaar van 14 tot en met 28 juli gehouden. Het start traditiegetrouw met de Haarlemse Orgeldag. Deze zesde editie op zaterdag 14 juli staat in het teken van kinderen. Tijdens de interactieve speurtocht ’Mozart zoekt Müller’ in de binnenstad van Haarlem en de workshops ‘bouw een doe-orgel’ ontdekken kinderen vele facetten van dit fascinerende instrument. Maar ook voor hun ouders, én alle andere muziekliefhebbers, zijn diverse Haarlemse orgeljuweeltjes te beluisteren tijdens wandelconcerten.


De Haarlemse kinderboekenschrijver Bies van Ede schreef het spannende verhaal van de volwassen Mozart. Als hij aan het eind van zijn leven is gekomen, gaat hij terug naar Haarlem waar hij als tienjarig jongetje een prachtig orgel bespeelde. Hij zou die orgelklank zo graag nog eens terug horen... maar hij weet niet meer waar het orgel staat. En de jaloerse stadsorganist Cornelis Aelbrechts gaat hem zeker niet helpen! Ontdek met een audiotour en plattegrond de bijzondere klanken van vele beroemde orgels in de Haarlemse binnenstad. Deze interactieve speurtocht biedt op iedere locatie ook verrassende activiteiten. Geschikt voor kinderen van 8-11 jaar. Meedoen is gratis. Voor meer informatie en aanmelden op www.orgelfestival.nl

Workshops

Iedereen kan plezier beleven aan orgels. Ook als je (nog) niet kunt spelen is het orgel een boeiend instrument. Om naar te luisteren, om te bekijken en… om eens zelf te bouwen! Zaterdag 14 juli kunnen kinderen zelf ontdekken hoe een orgel in elkaar zit door met elkaar er een te bouwen. Er zijn drie identieke workshops om 11.30, 13.30 en 15.00 uur die ongeveer een uur duren. En (groot)ouders/verzorgers zijn van harte welkom! Meedoen is gratis. Voor meer informatie en aanmelden op www.orgelfestival.nl

Gratis concerten

De Haarlemse orgeldag biedt de gelegenheid om gratis concerten te beluisteren op diverse locaties in de historische binnenstad van Haarlem. Klaas Koelewijn en Junko Sakakibara openen om 11.30 uur in de Lutherse Kerk. Vervolgens zijn er concerten in de Groenmarktkerk, de Josephkerk en de Remonstrantse kerk. Tussen de concerten is er tijd om naar de volgende locatie te wandelen. Het Zaterdagmiddagconcert met Ton van Eck op het orgel in de Kathedrale Basiliek St.-Bavo om 15.00 uur is het laatste concert in de reeks.
Requiem

’s Avonds vindt in de Bavokerk de uitvoering plaats van het indrukwekkende Requiem van Maurice Duruflé, dat wordt uitgevoerd door het Nationaal Gemengd Jeugdkoor, ingestudeerd door Wilma ten Wolde. De dirigent is Sigvards Klava, bekend als leider van het Lets Radiokoor. Aan dé Nederlandse specialist op het gebied van de Frans-symfonische orgelmuziek, Ben van Oosten, de uitdaging het Müller-orgel van de Grote of St.-Bavokerk om te toveren tot een werkelijk orkestraal instrument. Voor de pauze klinken a-capella koorwerken en solo-orgelwerken van o.a. Franck en Pärt.
Kijk voor het complete programmaoverzicht op www.orgelfestivalhaarlem.nl.

Artikel geplaatst op maandag 09 juli 2018 - 09:48