Opheldering mysterieus metertje in Museum Zaanse Tijd

Nieuws
Wat voor metertje is dit?
Wat voor metertje is dit? (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Afgelopen winter ontving Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans afbeeldingen van een mechanisch instrumentje met de vragen: hoe oud is het, en waarvoor is het bedoeld? Het is maar zeven cm hoog, maar voor zo´n klein voorwerp solide en zwaar uitgevoerd. De linkerknop zet de wijzer op nul, de rechterknop start en stopt de tegen de klok in tikkende wijzer, vertelde inzender Pieter de Groot aan het museum. 

Nou weten de mensen van het museum veel van klokken, maar niet álles met een wijzerplaat komt ze bekend voor. Via sociale media ontving het museum een bont scala aan antwoorden. Was het een drukmeter? Een timer voor de donkere kamer, een windmeter, een duivenklok, of een schaakklok? Nee, die konden ze allemaal afstrepen.

Wat het instrumentje wél is hoorden ze bij navraag aan een zaal vol klokkentechnici. Op donderdag 25 april 11.00 onthult Erik Romeijn, klokkenmaker van Hoorn, het antwoord in het museum.

Kom kennismaken 

Dacht je nu: had mij maar gebeld – dat antwoord wist ik meteen? Kom dan vooral eens met het team kennismaken. Het museum is altijd op zoek naar mensen met historische mechanische kennis en kunde die het museum een handje willen helpen.  Ben je de trotse eigenaar van een antieke Zaanse klok, of heb je zelf klokkenvragen? Laat ook dan van je horen. “Als we zelf het antwoord niet weten, zoeken we het voor je” aldus Museum Zaanse Tijd, gevestigd op de Kalverringdijk 3. 

Meer weten? Kijk op zaansetijd.nl.