Zaans Roparun team zamelt € 70.000 in voor De Schelp

Sport
Op de foto van links naar rechts: Henk Batenburg de Jong, Vincent van Luit, Helma Geisink en Anita Gaal, beiden van Hospice De Schelp, Erik Schavemaker, Mark Winter, Jaap Rodenburg en Thimo Groot als deelnemers team 99 Roparun.
Op de foto van links naar rechts: Henk Batenburg de Jong, Vincent van Luit, Helma Geisink en Anita Gaal, beiden van Hospice De Schelp, Erik Schavemaker, Mark Winter, Jaap Rodenburg en Thimo Groot als deelnemers team 99 Roparun. (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE - Mark Winter en Erik Schavemaker gaan, samen met een team van 23 personen, voor de eerste keer deelnemen aan de Roparun. Dit is een non-stop estafetteloop tussen Parijs en Rotterdam. Tussen deze steden leggen de deelnemers een afstand van 536 kilometer af. Dit jaar wordt de loop gehouden van 18 mei tot en met 20 mei.

De Zaanse sporters zijn voornamelijk werknemers van Etos, Albert Hein en andere zaken. Acht personen gaan rennen, zes fietsen, er zijn negen begeleiders zoals koks, masseurs, chauffeurs en navigatoren. Eén van die begeleiders is Jaap Roodenburg. Hij is tevens vrijwilliger Hospice De Schelp in Krommenie en gaat mee als kok. “De inwendige mens moet ook versterkt worden na al die inspanning”, stelt hij. Indien nodig kan hij - naast accelereren ‘achter de kachel’ - ook een meter of 400 lopen. “Dat gaat wel lukken”. “Misschien is de muur van Gerardsbergen iets voor je”, grapt Mark Winter.

Heel veel loten verkocht

Op dinsdag 24 april hebben de heren de cheque met het duizelingwekkende bedrag van € 70.000 overhandigd aan het bestuur en management van De Schelp. Hoe hebben ze dit bedrag bij elkaar gekregen? 

Erik Schavemaker: “We hebben echt heel veel loten verkocht. Dat kon dit jaar voor het eerst digitaal en dat werkte heel goed via OR- codes.” Mark Winter: “Alle teamleden worden voorzien van kleding met daarop zestien sponsoren die elk goed zijn voor € 250,-. Dus reken zelf maar uit hoeveel het is. Hiernaast hebben we voor het personeel van Etos en Albert Hein tosti’s gebakken. We hadden wel zes tosti ijzers staan en hebben er 200 verkocht.”

Goede impuls

Bij Hospice de Schelp is het geld zeer welkom. Secretaris Vincent van Luit van de Schelp: “We zitten nu vijftien jaar op dit adres in Krommenie en merkt dat er veel onderhoud nodig is. Er is veel houtwerk en dat moet onderhouden en geschilderd worden. De ruimtes voor het personeel en vrijwilligers moeten aangepast . We hebben behoefte aan geluidsdichte plekken zodat er meer privacy is bij vertrouwelijke gesprekken. Hiernaast moeten we investeren in veiligheid. Dit geld geeft een goede impuls om een flink deel hiervan aan te pakken.”

De 520 kilometer moeten nog wel ‘even’ volbracht worden. Aangezien Mark Winter en Erik Schavemaker al een marathon gelopen hebben en samen 250 kilometer gefietst hebben zal ook dit goed gaan komen is de verwachting.