Eerste bomen geplant in voedselbos Maasland

Algemeen
Na de eerste aanplant geeft Kees een rondleiding.
Na de eerste aanplant geeft Kees een rondleiding. (Foto: GvW-T)

Er is de laatste maanden ontzettend veel gebeurd in het voedselbos van Maasland. Bijna niet meer te herkennen. Het reeds bestaande bos van 2,5 ha ligt aan het einde van de Doelstraat op de rand van het dorp Maasland en de polder. Afgelopen zaterdag werden door een groep vrijwilligers de eerste 500 bomen en struiken geplant in het nieuwe voedselbos.

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Staatsbosbeheer is de eigenaar van de grond en heeft deze beschikbaar gesteld voor de aanleg van het voedselbos. “Het is voor ons niet goed mogelijk om dit soort kleinere gebieden de aandacht te geven die nodig is”, legt Nick de Snoo van Staatsbosbeheer uit. “De samenwerking met Stichting Voedselbos Maasland en de steun van fondsen en bewoners uit de omgeving geeft dit bos nieuwe kansen. Het gebeurt met passie, professionaliteit en enthousiasme, dus ik ben er van overtuigd dat dit voedselbos een succes wordt”.

Diversiteit

Kees van der Vaart is een van de initiatiefnemers. Hij heeft er naar uitgekeken om de eerste bomen te gaan planten. “Tot nu toe hebben we vooral veel opgeruimd. Het voelde best wel dubbel om met de kettingzaag in het bestaande bos aan het werk te gaan, maar dat was nodig. Daardoor kunnen we nu houtsnipper paden aanleggen en bomen planten, dat zijn toch de leukere klussen als je weer kunt gaan bouwen aan een gezond bos”. Door het flinke aantal en grote diversiteit van bloeiende en vruchtdragende bomen en struiken en de aanleg van meer water en een grote lengte natuurvriendelijke oevers is het voedselbos ook een prachtige opsteker voor de biodiversiteit. De Stichting Voedselbos werkt samen met het Lentiz College Maasland, dat haar schoolgebouw direct naast het voedselbos heeft en ook met Rotterdam de Boer op!; een initiatief van onder andere Natuurmonumenten en Greenchoice om verbinding te maken tussen lokale producten uit het landelijk gebied en de consumenten in de stad.

Steun

Vrijwilligers hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om de percelen geschikt te maken voor de aanplant. Zieke en scheef gewaaide bomen zijn verwijderd, bramen die in snel tempo het gebied overwoekerden zijn weg gehaald om ruimte maken voor nieuwe bomen en struiken met eetbare vruchten in allerlei soorten en maten. De eerste vijfhonderd bomen en struiken zijn geplant, komende jaren wordt het bos steeds verder aangevuld met eetbare soorten. In totaal worden er duizenden bomen en struiken geplant. Het voedselbos krijgt van veel kanten steun; gemeente, Lions club, fonds 1818, fonds NME, Trees for All, Rotterdam de Boer op! en Greenchoice helpen bij de financiering. Kees van der Vaart: “Het voelt goed dat zoveel partijen dit project een warm hart toedragen, dat geeft wel aan dat gezond en eerlijk voedsel een onderwerp is dat leeft”.

Doel

Het belangrijkste doel van dit bos is om er van te leren. Te vertellen en laten zien dat voedsel ook lokaal geproduceerd kan worden en dat een appel die niet glimt en geen stickertje heeft misschien wel lekkerder is. Dat een bos niet alleen is om in te wandelen, maar dat daar ook veel gezond voedsel uit kan komen. “Het mooie van dit project is dat we niet alleen vertellen en laten zien welk voedsel uit een bos kan komen, maar iedereen mag ook zelf komen proeven. We denken dat dit voedselbos vooral ook voor de leerlingen van basisscholen interessant is. De bedoeling is dat mensen er van genieten en dus mag er ook geplukt en geproefd worden. We vertrouwen er op dat mensen niet het hele bos leegplukken. Het wordt geen bos met een hek eromheen. Het moet een aantrekkelijk openbaar gebied blijven voor mens en dier.”