Historische vaartuigen in Alkmaar

Algemeen
Tweehonderd historische schepen zetten Alkmaar op de kaart.
Tweehonderd historische schepen zetten Alkmaar op de kaart. (Foto: (Afbeelding: aangeleverd))

ALKMAAR - Scheepvaart, mogelijk gemaakt door de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal, bracht het stadsleven tot bloei en dat gaan we vieren. 200 jaar geleden werd begonnen met de aanleg van het kanaal waar de 200 schepen dankbaar gebruik van maken tijdens hun vaart naar Alkmaar.

Victorie Sail Alkmaar omarmt vanaf donderdag Alkmaar. Tweehonderd schepen versterken het historische en nautische karakter van de stad en vormen samen een fotogeniek geheel. Donderdag 25 juli om 16.00 uur is de Terra Nova (5, op plattegrond), het grote verenigingsschip, binnengevaren en daarmee ging het evenement officieel van start. Altijd al eens zo'n historisch schip van binnen willen zien? Let dan op de vlaggen met 'Welkom, neem een kijkje aan boord' en bezoek vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11.00 uur en 17.00 uur gratis de historische schepen (oranje gebied, op plattegrond) en ontmoet de schippers. Vrijdag, zaterdag en zondag is er een uitgebreide randprogrammering rondom Victorie Sail. Zo is het een drukke boel in het Victoriepark met diverse ambachten (2), lekkernijen op de markt (1) en bij Rrrollend Alkmaar (9), kinderactiviteiten (3) en shantykoren (6).

Op vrijdag, zaterdag én zondag is er Zomer op het Plein op het Canadaplein, er wordt vanaf donderdag gewerkt aan een 3D vloerschildering bij de Ringersbrug, het atelier van 'Iedereen een Rembrandt' staat op vrijdag en zaterdag in het Victoriepark en op zaterdag en zondag ontdek je stad vanaf 13.45 uur met een stadswandeling (10, opgeven bij info@gildealkmaar.nl). Vanaf de Verlaagde Noorderkade vertrekt twee keer per dag een SUP-tour (8). De kosten voor een tour (incl. materiaal) bedragen € 25,-. Op zondag is er om 15.30 uur een 'Sup It Up' om afval uit het water te vissen en zo een schone stad achter te laten. Opgeven? Bel of app Nanda 06-24805655. Vrijdag is er een tekenworkshop in het Victoriepark van Inge Koetzier van Hooff en Talitha Schiffer. Kosten € 5,- p.o. Opgeven? Mail dan naar inge@koetziervanhooff.eu.