Gondelvaart Koedijk.
Gondelvaart Koedijk. (Foto: Henk Wilbrink)

Gondelvaart Koedijk vooral gezellige familiebijeenkomst

Algemeen

KOEDIJK - Optochten zijn er in soorten en maten. De belevenis is ook voor ieder verschillend: een stoet gelovigen in een devote Heilig Hart-processie loopt er anders bij dan vijfhonderd Brabanders in een carnavalsoptocht. Zaterdag 17 augustus wordt voor de 56e keer de Gondelvaart Koedijk georganiseerd.

Een optocht wil meestal iets of iemand eren. Bij een defilé langs het bordes van Soestdijk werd onze koningin Juliana door de burgerij in het zonnetje gezet. Bij maritieme optochten – tijdens een vlootschouw of een spiegelgevecht - laat de Koninklijke Marine zien wat zij in haar mars heeft. De met vlaggetjes versierde viskotters tjoeken in een rij naar de haven waar de intocht van de vaatjes nieuwe haring wordt gevierd. Je kunt ook het product van de streek aanbevelen in een optocht. In Langedijk varen ze met bloemkolen en komkommers dwars door een gebouw heen, een tafereel waarvoor ze soms helemaal uit Duitsland komen kijken.

Het Noord-Hollands Kanaal vroeg erom. En het lintdorp Koedijk leek er wel speciaal voor aangelegd. Een lang water, waarin ooit beurtscheepjes en busbootjes voeren en waarlangs zelfs een locomotief wagons trok, was een uitermate geschikt decor om de aandacht te vestigen op het binnenkort zeven eeuwen oude Koedijk. Als je met een serie boten achter elkaar vaart, kun je immers laten zien wat je als bewoners zoal te bieden hebt.

Onweerstaanbare klanken

Maar een schuit wordt pas een sierpraam als je hem optuigt! Dat deden de inwoners van Koedijk dan ook een dikke vijftig jaar geleden voor het eerst en dit jaar zeker niet voor het laatst. De platte schepen waarop vroeger groenten en fruit werden vervoerd zijn een stabiele kale basis om een bouwsel op neer te poten. De nijvere Koedijker tuindersactiviteit is nu min of meer gereduceerd tot de volkstuin van Nel en het andijvieveldje van Piet maar Koedijk had meer dan agricultuur te bieden. De gemeenschap heeft ook cultuur met een hoge C in portefeuille. Daarom opent de Gondelvaart steevast met de onweerstaanbare klanken van het blaasorkest Aurora, dat als een meerkoppige Rattenvanger van Hamelen een optocht trekt, een sliert schepen waarop gebouwd is door enthousiaste jonge en al ervaren bouwploegen. De sleep taferelen die kundig in elkaar is gezet, wordt nauwlettend vanaf het water in de gaten gehouden door de Brandweer, die dit jaar een eigen gondel bouwt! De vuurvechters bestaan in 2019, 80 jaar, dus de inwoners van Koedijk zijn heel benieuwd naar het historische gehalte van hun boot. Bouwgroep Slikker en de zijnen rollen de slangen uit en vullen de emmers die van hand tot hand gaan.

In de sliert schepen is ook een ode te vinden aan de nijvere bij die wordt bedreigd door onder anderen boeren en tuinders die hardnekkig producten als Roundup blijven spuiten. Een ander lieflijk vliegend dier, dat door de albums en films van Disney in ons hart is gesloten is Dombo, het vliegende olifantje. Hij vliegt de tent uit boven het water van het donkere Kanaal, dat door de hel verlichte schepen die schimmige lichtvlekken op de golfjes verspreiden, nog mysterieuzer overkomt. Midden in de zomer bouwt de ploeg Goudgele rakkers een etablissement waar après ski garant staat voor gezelligheid. Een eerbetoon aan bekende sterren is er in de vorm van de schuit Mamma Mia waarop de onvergetelijke Zweedse band Abba en filmster Meryl Streep worden geëerd.

Whoopie Goldberg

Whoopie Goldberg - ook al zo'n formidabele filmdiva - komt naar Koedijk en een ander filmsterretje, want klein van stuk, is Ratatouille, die als chef kok de scepter zwaait in een sterrenrestaurant. Een respectvolle groet aan Queen kon niet uitblijven na de fantastische film over Freddy Mercury. Het Café aan de Haven heeft een heerlijke dein die wordt versterkt door het geluid van de zee en zeemanswalsen. Onder leiding van vaardige beroepsbouwers en door het enthousiasme van jonge en oudere bouwploegen wordt de 56e Gondelvaart met kermis en dorpsfeest een vooral gezellige familiebijeenkomst. De Gondelvaart: Giethoorn heeft zijn punters en Koedijk heeft zijn... gondels...? Nou ja, ze lijken niet op de Venetiaanse Gondola maar het zijn wel degelijk prachtig, prettig opgetuigde schuiten.

Zaterdag 17 augustus afvaart: 21.00 uur ter hoogte van Kanaaldijk 6 te Koedijk. Bezoek Gondelvaart €4, kinderen t/m 12 jaar gratis. www.gondelvaartkoedijk.nl

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Zanger en gitarist Paul van Kessel in De Brouwerij Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Stedelijk Museum Alkmaar: ‘Voor het eerst een tentoonstelling die over één specifieke plantage gaat’ Cultuur 28 nov, 21:01
Afbeelding
Goud voor elfjarige Olivia Voskuijl Algemeen 28 nov, 15:44
Afbeelding
Theatervoorstelling Mensenkinderen in première Algemeen 28 nov, 15:28
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Brons op WK trampolinespringen synschroon Algemeen 28 nov, 14:58
Afbeelding
Groots Alkmaar over Gastvrijheid Algemeen 28 nov, 14:51
Afbeelding
Kerstconcert Grootkoor Alkmaar met Henk Poort Algemeen 28 nov, 14:30
Afbeelding
AlkmaarPas nu ook voor middeninkomens Algemeen 28 nov, 14:21
Afbeelding
Sam van Etten sluit af in Egypte en Rosmalen Algemeen 28 nov, 13:55
Afbeelding
Angels zingt Winterwarmte Algemeen 28 nov, 13:42
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Wat je kunt verwachten van een PowerPoint designer Algemeen 27 nov, 15:19
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief