Vuurwerk afschieten en opruimen

Algemeen
Op nieuwjaarsdag is het opruimen: vuurwerkresten op straat laten liggen is gevaarlijk voor kinderen en schadelijk voor het milieu.
Op nieuwjaarsdag is het opruimen: vuurwerkresten op straat laten liggen is gevaarlijk voor kinderen en schadelijk voor het milieu. (Foto: Pexels)

ALKMAAR - Hoe gaat Alkmaar met vuurwerk om? In de binnenstad is een vuurwerkverbod van kracht in het centrum, plaatselijk bekend als 'binnen de singels'. Het verbod geldt van 31 december 2019 van 18.00 uur tot 1 januari 2020 om 2.00 uur. Voor en na deze periode is het algemeen vuurwerkverbod op grond van het Vuurwerkbesluit van toepassing.

Vuurwerk afsteken mag alleen op dinsdag 31 december van 18.00 uur tot 2.00 uur in de Nieuwjaarsnacht. In het centrum binnen de singels (zie kaartje) mag helemaal geen vuurwerk worden afgestoken. Dus ook niet op de tijden dat het elders wel mag.

Verkoop vuurwerk

Wie zestien jaar of ouder is mag vuurwerk kopen op drie vastgestelde dagen: 28, 30 en 31 december. Koop het vuurwerk in vuurwerkwinkels met een vergunning. Al het vuurwerk dat mensen ergens anders kopen, is illegaal. Het bezit van illegaal vuurwerk is strafbaar. Vuurwerk zonder Nederlandse gebruiksaanwijzing is verboden.

Bureau Halt

Kinderen tot achttien jaar die zich niet aan de regels houden, stuurt de politie door naar Bureau Halt. Hier maken ze afspraken over een passende straf. Vaak bestaat die uit een aantal uren werken, al dan niet in combinatie met een leeropdracht. Ook moet de veroorzaakte schade worden vergoed. Het te vroeg afsteken van consumentenvuurwerk en het kopen, afsteken en bezitten van illegaal vuurwerk is verboden. Bij overtredingen neemt de politie het vuurwerk in beslag en de dader kan daarbij rekenen op een fikse boete.

Vuurwerk opruimen

Vuurwerkresten op straat laten liggen is gevaarlijk voor kinderen en schadelijk voor het milieu. Snel opruimen is belangrijk. Vuurwerk op straat is gevaarlijk; er kunnen blindgangers tussen zitten, vuurwerk dat niet is afgegaan. Uit cijfers blijkt dat er jaarlijks ruim achthonderd vrachtwagens nodig zijn om het vuurwerkafval op te ruimen, goed voor zo'n 10,5 miljoen kilo. Tussen de troep zitten onverbrande vuurwerkresten. Dat zijn zware metalen die zeer schadelijk kunnen zijn. Kopervervuiling is bijvoorbeeld een probleem. Koper is zeer giftig voor dieren en planten in het water.

Belangrijk

Het is dus heel belangrijk dat vuurwerkresten snel worden opgeruimd, zodat schadelijke stoffen niet de kans krijgen om in de bodem te trekken.


n de binnenstad is een vuurwerkverbod van kracht in het centrum, plaatselijk bekend als 'binnen de singels'.