'We hebben de kracht in eigen hand'

Algemeen
VROUWenKRACHT organiseert zaterdag 7 maart een programma rondom Internationale Vrouwendag.
VROUWenKRACHT organiseert zaterdag 7 maart een programma rondom Internationale Vrouwendag. (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR - VROUWenKRACHT staat zaterdag 7 maart weer stil bij Internationale Vrouwendag. In Wijkcentrum Overdie is er van alles te doen. De stichting zet zich in voor de zelfstandigheid van vrouwen, velen hebben een migratieachtergrond. "We willen vrouwen bewust maken van hun zelfstandigheid om actief deel te nemen aan de maatschappij", zegt Houriya Abbou, coördinator van VROUWenKRACHT.

Internationale Vrouwendag in Wijkcentrum Overdie

"Het werkt echt, want we zien vrouwen groeien in hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid; als dat leidt tot een baan zijn we daar ontzettend trots op. Maar we zijn er nog lang niet, want veel vrouwen hebben bijvoorbeeld geen goed overzicht van hun inkomsten en uitgaven, omdat hun mannen dat altijd regelen. We willen juist dat vrouwen voor zichzelf kunnen zorgen. Dat zijn ze niet gewend; net zoals ze het niet gewend zijn 'nee' te zeggen, hun mening te geven of zelfstandig activiteiten te ondernemen. Dit heeft vaak te maken met cultuurverschillen en daar besteden we wekelijks via verschillende thema's aandacht aan. Zo vergroten weerbaarheidstrainingen hun eigen identiteit. Keuzevrijheid is ook een onderdeel. Sommige vrouwen zijn met hun gezin gevlucht uit onveilige landen waar helemaal niets te kiezen viel; alleen overleven telde. Dan komen ze hier in Nederland waar ze ineens van alles kunnen; hoe ga je daar mee om? We maken ze bewust van hun nieuwe rol in een nieuw land. Vrouwen hebben de kracht in eigen hand, dat is een terugkerend item op de agenda."

Betekenisvol zijn

De vrouwen die elkaar wekelijks ontmoeten in het wijkcentrum komen uit onder meer Somalië, Syrië, Irak, Turkije, Iran, Afghanistan, Macedonië en Nederland. "Natuurlijk zijn de cultuurverschillen groot, maar het heeft ook te maken met de persoonlijkheid van de vrouw", weet Mnazzez Kaya, die al enkele jaren actief aan de groep deelneemt en Houriya ondersteunt in de activiteiten. Een van die activiteiten is zwerfafval opruimen in de Melis Stokelaan. "Dit was oorspronkelijk een idee van VROUWenKRACHT, maar wordt nu overgenomen door een groepje vrouwen die wekelijks zelfstandig op pad gaan om zwerfafval te ruimen." Houriya: "Dat is precies de bedoeling van VROUWenKRACHT! Ze nemen zelf initiatief en dan hoef ik er als coördinator niet meer tussen te staan. Zo kan ik ook mijn vleugels uitslaan, want VROUWenKRACHT gaat zich dit jaar verder ontwikkelen en ook vanuit andere wijkcentra in Alkmaar activiteiten ontplooien."

Programma

Het programma begint zaterdag 7 maart om 17.00 uur met een inloop. Er is onder meer een thema-lezing over vrijheid, verzorgd door Saideh Hashemi. Verder is er muziek, een zumba-les, een dansshow en afsluitend een feest. Vrouwen en meiden vanaf twaalf jaar zijn welkom.

De entree is 3 euro en een kaartje reserveren kan via Houriya Abbou, tel. 06 45003533.