Hoogtepunt van drafseizoen in Alkmaar

Algemeen
Drafspektakel in Alkmaar
Drafspektakel in Alkmaar (Foto's: Remon Stroomer)

ALKMAAR - Voor het eerst sinds meer dan 25 jaar klinkt zondag 13 september weer het Wilhelmus op de Alkmaarse drafbaan ZEturf Arena. Deze dag zijn er maar liefst acht draverijen met het Stayerskampioenschap en Spintkampioenschap als absolute hoogtepunten. De eerste koers start om 13.30 uur

De beste dravers van het land maken hun opwachting en strijden om de officiële kampioenschappen van Nederland! Een koers voor de beste sprinters (over de korte afstand van 1.700 meter) en een koers voor de paarden met veel uithoudingsvermogen (over de lange afstand van ruim 3300 meter). De winnende paarden van beide koersen mogen zich gaan verheugen op een scala aan ereprijzen: een beker, sierdeken, een sierkrans en het nationale volkslied tijdens de huldiging. De eigenaren en trainers van de deelnemende paarden zullen zich ook verheugen. Zo is er alleen al in deze 2 koersen circa 7.500 euro prijzengeld te verdienen!

Deelnemers

De velden van beide kampioenschappen zijn bekend. In het VHC Jongens Stayerskampioenschap zal paard van het jaar 2019, Durk M Boko (dit jaar al 2 keer succesvol in Alkmaar) het opnemen tegen Echo Oldeson, de kersverse winnaar van een andere bekende klassieker: De Gouden Zweep. Beide toppers zullen het niet zomaar cadeau gaan krijgen. De onlangs tot Nederlands Kampioen kortebaan gekroonde Elliot Charisma krijgt een startvoordeel. Deze allrounder zou deze koers van kop af zomaar kunnen gaan winnen. Lokale favoriet Fakir Oldeson, vorig jaar met een neus geklopt in de 4,5 kilometer van Alkmaar, en Felicio du Joamax gereden door Tom Kooyman zullen voor tegenstand gaan zorgen. Het Newport Breeding Sprintkampioenschap kent één grote favoriet, het paard met de mooie naam Fuggedaboutit. Dit paard is de afgelopen jaren op de sprintafstand niet geklopt in de ZEturf Arena. Coming-Star Faday Scott en Dean Bros zullen er alles aan doen om Fuggedaboutit te kloppen. Het is zelfs niet onmogelijk dat er na zondag een nieuw baanrecord in de ZEturf Arena in de boeken zal staan. De SEDA, de stichting die sinds vorig jaar de organisatie van de draverijen organiseert in Alkmaar, is bijzonder verheugd dat het NDR (de Stichting Nederlandse Drafsport), Alkmaar heeft aangewezen om 2 ‘klassieke koersen’ te laten verrijden. Voorzitter Kees de Groot ziet dit als erkenning voor alle inspanningen en het succes dat de SEDA onderkent sinds zij de drafsport in Alkmaar weer op de kaart hebben gezet. “Drafsport en Alkmaar zijn al meer dan 100 jaar met elkaar verbonden, en de toekomst van de baan ziet er rooskleurig uit”. “Dat we nu al twee ‘klassieke koersen’ mogen organiseren is voor ons een fantastisch resultaat.”

Afbeelding