Video

‘Die éne foto veranderde mijn leven’

Algemeen
Calvin Stengs met 'AZ in Beeld'.
Calvin Stengs met 'AZ in Beeld'. (Foto: Ed van de Pol)

ALKMAAR - Pure blijdschap, intens verdriet of een fraai stukje straatbeeld in het centrum van Alkmaar. Ed van de Pol weet met zijn camera de meest indringende momenten en bijzondere plekken vast te leggen. De bekende Alkmaarder en oprichter van de Facebookpagina ‘Je bent Alkmaarder als’ is inmiddels vijftien jaar huisfotograaf van AZ en presenteerde onlangs zijn tweede fotoboek ‘AZ in beeld 2019/2020’.

Ed van de Pol al vijftien jaar huisfotograaf van AZ

Het begon allemaal met die éne foto. Deze foto die werd gemaakt tijdens de wedstrijd AZ-Ajax. “Ik zat namens de AZ-fanpage langs het veld toen Shota Averladze op doel schoot en scoorde. Maar er ontstond discussie over de - goedgekeurde - goal omdat Ryan Babel de bal uit het doel haalde. Was het nu wél of niet een doelpunt? Ik had als enige de foto die bewees dat de bal wel degelijk over de lijn was. Ken je IJzeren Rinus nog? Met dit computerprogramma maakte NOS Studio Sport gebruik om waarnemingen van scheidsrechters te toetsen. Zondagavond werd IJzeren Rinus ingeschakeld en volgens het computerprogramma had de goal afgekeurd moeten worden, maar met mijn foto had ik het bewijs in handen. Ik stuurde deze foto naar alle bekende kranten en bladen die ze de volgende dag massaal publiceerden. Het betekende het einde van Rinus, want het programma bleek onbetrouwbaar. Diezelfde week belde AZ, ze wilden met me praten. Praten kan altijd, dacht ik. Ze boden me eerst een baan aan voor twee dagen, maar dat zag ik niet zitten omdat ik de zekerheid van mijn baan moest opzeggen. Het nieuwe voorstel van drie dagen kon ik niet aan mij voorbij laten gaan en even later werkte ik zelfs fulltime als AZ-fotograaf. Het einde van het Scheringa-tijdperk had grote gevolgen voor vaste AZ-medewerkers. Ook mijn contract hield op, maar ik keerde op freelance basis terug bij de club.”

Bekijk hier de bewuste wedstrijd van toenNapoli

Als huisfotograaf van AZ komt Ed op plekken waar supporters alleen maar van kunnen dromen. “Dat hoor ik natuurlijk wel vaker, maar het went wel als je al zo lang in dit vak zit. Je kent de spelers en de staf goed en zit naast ze in het vliegtuig voor Europese uitwedstrijden. Het zijn allemaal heel relaxte gasten. En als je dan zo’n wedstrijd in Napoli meemaakt, is dat natuurlijk prachtig. Dan zet ik al die superblije gezichten bij elkaar en krijg je een prachtige groepsfoto die de wereld overgaat. Mensen denken wel eens dat ik alleen maar tijdens wedstrijden werk, maar ervoor en erna ben ik volop in de weer. Het maken van sportfoto’s verveelt eigenlijk nooit. Je ziet zó veel expressie tijdens het voetbal. En de vreugde of juist het verdriet blijft mooi om vast te leggen. Ik ben zelf natuurlijk fan en moet mijn emoties na een verloren wedstrijd aan de kant zetten om toch die mooie foto’s te maken; het hoort nu eenmaal bij topsport. Wat me bijgebleven is? Mijn eerste uitwedstrijd was tegen PAOK uit, met brand op de tribune. Dat vergeet ik niet snel meer. Oh ja, de wedstrijd tegen Royal Antwerp. In een ware thriller voorkwam Calvin Stengs op de valreep een zege voor Royal Antwerp. Wat een blijdschap. Prachtig! Het fotograferen voor AZ is voor mij geen fulltime baan en doe ik er ook foto-opdrachten naast, al is dit in coronatijden lastig. Neem nu bedrijfsreportages; die worden veelal uitgesteld of geannuleerd.”

‘Je bent Alkmaarder als’

In 2012 start Ed de Facebookpagina ‘Je bent Alkmaarder als’ omdat hij van oude foto’s houdt en het altijd mooi vindt om te zien hoe straten en stadsdelen er vroeger uitzagen. “Alkmaar is gewoon een prachtige stad; er zijn zo veel mooie kleine straatjes en oude pandjes te zien.” Zelf deelt Ed ook geregeld fraaie foto’s in de groep. Luchten en licht zijn altijd anders en geven telkens een ander beeld van iets dat je misschien al goed kent. Neem bijvoorbeeld de Waagtoren. Ik las een paar dagen van tevoren dat het volle maan zou worden en dan bereken ik precies hoe laat ik waar moet staan om de foto te maken die ik graag wil. Ik wilde de haan op de toren goed in beeld krijgen, maar je staat al snel te dichtbij of te ver weg. Ik zette die bewuste ochtend mijn wekker om 5.00 uur om vervolgens vanaf de Friese Brug de Waagtoren te fotograferen. Het leverde een prachtig plaatje op. De foto waar ik het meest trots op ben? Kom ik toch weer op die eerste foto uit. Die heeft gewoon mijn leven veranderd. Anders stond ik waarschijnlijk nog steeds in de winkel van Smorenberg. Ook leuk, maar deze foto heeft mij de mogelijkheid gegeven iets te doen wat ik zó leuk vind. Daar ben ik vooral heel dankbaar voor.”

‘AZ in beeld’ is verkrijgbaar bij de Alkmaarse boekhandels en te bestellen via www.edvandepol.nl .

Dé foto die het leven van Ed van de Pol veranderde.
Ed van de Pol.