Piet-berichten verwijderd uit ‘Je bent Alkmaarder als...’

Algemeen
Facebook verwijdert zwarte piet-berichten van 'Je bent Alkmaarder als....'
Facebook verwijdert zwarte piet-berichten van 'Je bent Alkmaarder als....' (Foto: Facebook)

ALKMAAR - Sinds zondag verwijdert Facebook Piet-berichten uit de Facebookpagina ‘Je bent Alkmaarder als...’ Oprichter en beheerder van de pagina Ed van de Pol ziet het met lede ogen aan heeft er geen invloed op dat zelfs een onschuldige en goed bedoelde kindertekening van de pagina wordt verwijderd.

Facebook kondigde al eerder aan de huisregels aan te scherpen. Een foto van een persoon met een zwart geschminkt gezicht, in combinatie met grote lippen, een pruik, oorbellen of een pietenpak worden verwijderd op Facebook. “Zo werd de sinterklaasfeest-tekening die een lid van haar zesjarige kleindochter op de pagina zette, door Facebook verwijderd”, laat Van de Pol in een reactie weten. “Ik heb hier als beheerder geen enkele invloed op en snap er ook niets van. Ik krijg dan een ‘Waarschuwing’ van Facebook dat er op een specifieke regel ‘haatdragend taalgebruik’ gebruikt is, maar als ik kijk wat er staat is het alleen maar onschuldig en goed bedoeld. Op de tekening is te zien hoe haar kleindochter het sinterklaasfeest ziet en kan dat alleen maar als ‘schattig’ kwalificeren.”

Youtube

Het verwijderen van zwarte piet-berichten begon afgelopen weekend. “Een van de leden had een Youtube filmpje over de Alkmaarse sinterklaasintocht gepost, dat is een video uit 2004. Die is dus ook verwijderd en dat lid kan nu 30 dagen niet meer op Facebook. Even voor de duidelijkheid; ook daar heb ik als beheerder geen enkele invloed op. Ik vind het ook belachelijk, want je kunt de geschiedenis toch niet zomaar wissen? Dit gaat veel te ver. Overigens ben ik persoonlijk van mening dat je altijd rekening moet houden met mensen die zich gekwetst voelen. Als roetveegpieten een beeld is waar iedereen mee kan leven, vind ik dat een goede oplossing. De multiculturele samenleving waarin we leven, is mooi en laten we elkaar wat ruimte geven. De website ‘Je bent Alkmaarder als...’ is overigens niet de enige Facebookpagina die hiermee te maken heeft, ik zag dat ‘Je bent Haarlemmer als...’ met dezelfde problemen kampt.”

Zoek het niet op

Wat Ed de leden van ‘Je bent Alkmaarder als...’ wil meegeven is het vooral niet de grenzen op te zoeken. “Ik kan als beheerder nu geen foto’s en video’s met zwarte pieten publiceren. Als ik dat toelaat, bestaat de kans dat Facebook mijn pagina uit de lucht haalt en dat wil ik niet. Foto’s en video’s waarop alleen Sinterklaas te zien is, zijn geen probleem. Het is gewoon zonde dat het zo moet, maar ik zie vooralsnog geen andere oplossing.”