‘Vier op de tien vrouwen te maken met geweld’

Algemeen
ALKMAAR - De vrouwen van VROUWenKRACHT gaan langs de deuren in Overdie.
ALKMAAR - De vrouwen van VROUWenKRACHT gaan langs de deuren in Overdie. (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR - Maar liefst vier op de tien vrouwen heeft in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. Woensdag 25 november is de Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en daarom vraagt VROUWenKRACHT en het Wijkcentrum Overdie aandacht voor dit probleem. De vrouwen van VROUWenKRACHT gaan langs de deuren om een kaars af te geven en het onderwerp bespreekbaar te maken. Oranje Huis Alkmaar - onderdeel van de Blijf Groep - houdt woensdag 9 december om 10.00 uur een lezing in Wijkcentrum Overdie.

“Dit onderwerp staat al langer op onze agenda en wat we merken is dat er nog steeds taboe heerst”, zegt Houriya Abbou, coördinator VROUWenKRACHT. “Het bespreekbaar maken en zo het taboe doorbreken is ons doel. We houden onder meer themabijeenkomsten en weerbaarheidstrainingen. Daarnaast vertellen we aan de deuren over de Infotafel Overdie, waar van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur vrijwilligers vanuit RCO De Hoofdzaak en het wijkcentrum klaar zitten om allerlei vragen te beantwoorden. Deze vrijwilligers zijn vaak ervaringsdeskundigen dus begrijpen goed welke problemen er kunnen spelen. Zo kunnen wijkbewoners op een laagdrempelige manier hulp zoeken. Wat we de wijkbewoners ook duidelijk willen maken is dat ze er niet alleen voor staan.”

Praten over geweld

Praten over geweld is volgens Houriya voor veel vrouwen moeilijk. “Zij durven het vaak niet omdat zij bang zijn of zich schamen voor wat er is gebeurd. Bovendien denken vrouwen ook nog eens dat ze falen en zelf de oorzaak van het geweld zijn. Vrouwen praten bijvoorbeeld het gewelddadig gedrag van hun partner goed en moffelen het weg met de woorden “het komt allemaal wel goed”. Hierdoor gaan zij soms jaren gebukt onder huiselijk geweld. Zij lopen daardoor naast lichamelijk letsel ook mentale klachten op, zoals eenzaamheid, depressieve klachten, angststoornissen en lichamelijke klachten die ontstaan uit psychische problemen. Aan de andere kant hebben veel mannen nooit geleerd om met hun emoties om te gaan. Mogelijk gaan we in de toekomst een gemengde groep starten om dit onderwerp met vrouwen én mannen te bespreken.”

Lezing Oranje Huis

Maatschappelijk werker Valeria Rosero van Oranje Huis Alkmaar - onderdeel van de Blijf Groep - houdt woensdag 9 december om 10.00 uur een lezing in Wijkcentrum Overdie. Aanmelden via 06 45003533. De Blijf Groep helpt om huiselijk geweld te stoppen en bieden hulp aan alle betrokkenen: slachtoffers, getuigen, plegers en kinderen.