Alkmaar start vuurwerkinzamelactie

Algemeen
Klein vuurwerk, zoals sterretjes, blijven tijdens oud en nieuw wel toegestaan.
Klein vuurwerk, zoals sterretjes, blijven tijdens oud en nieuw wel toegestaan. (Foto: Pexels.com)

ALKMAAR - Om zorg, politie, brandweer en handhaving te ontlasten start Alkmaar een vuurwerkinzamelactie. Omdat in heel Nederland een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling geldt, kan iedereen die nog vuurwerk heeft dit 11, 12, 18 en 19 december inleveren bij Stadswerk072 aan Herculesstraat 71.

Burgemeester Emile Roemer: “Om het onze hulpverleners het in deze moeilijke tijd niet nog moeilijker te maken, is alle vuurwerk verboden. Laat het dan ook niet in je schuur of onder je bed liggen. Het mag niet en is onveilig. Kom je vuurwerk inleveren en draag bij aan een veilig en gezellig oud en nieuw voor iedereen. In deze corona-periode is al zo weinig mogelijk. De liefhebber van vuurwerk zal dit landelijke verbod niet fijn vinden. Daar heb ik natuurlijk begrip voor. Veel vuurwerk is niet alleen nu maar ook in de toekomst verboden. Daarom zeg ik ook: laat het niet langer in huis liggen maar kom het brengen. Ook al doet het een beetje pijn. Om toch een beetje in de sfeer van Oud en Nieuw te komen, krijgen de inleveraars wat lekkers van ons om mee naar huis te nemen.”

Bij het inzamelpunt staat een gespecialiseerd vuurwerkteam waar inwoners hun vuurwerk kunnen inleveren. Op vrijdag 11 en 18 kan dit tussen 8.00 en 16.00 uur en op zaterdag 12 en 19 december kan dit van 10.00 tot 16.00 uur. Het ingeleverde vuurwerk wordt direct afgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is klein vuurwerk zoals sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1) wel toegestaan. Dit mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen en afsteken.”