Digitale beeldenuitwisseling ziekenhuizen

Algemeen
Noordwest Ziekenhuisgroep doet aan digitale beeldenuitwisseling Noord-Hollandse ziekenhuizen.
Noordwest Ziekenhuisgroep doet aan digitale beeldenuitwisseling Noord-Hollandse ziekenhuizen. (Foto: archief)

ALKMAAR - Noord-Hollandse ziekenhuizen starten met digitale beeldenuitwisseling. Noordwest Ziekenhuisgroep wisselt uit met Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoek. Zorgverleners in deze ziekenhuizen hebben nu direct inzage in de medische beeldvorming én beeldverslagen van hun patiënten bij behandeling in de andere ziekenhuizen. Dit draagt bij aan snelle en veilige patiëntenzorg.

Snelle en veilige patiëntenzorgHet uitwisselen van deze medische informatie is op kleine schaal gestart binnen de oncologische zorg. ‘Niet meer wachten op de beelden uit andere ziekenhuizen, maar direct inzage via onze systemen. In een tijd waarin we steeds vaker met elkaar samenwerken om de goede en veilige zorg te leveren, is dit randvoorwaardelijk. Het draagt écht bij aan goede, snelle en veilige zorg. Bovendien hoeft een patiënt niet meerdere keren hetzelfde onderzoek te ondergaan,’ stelt Anne van Geel, radioloog in Noordwest. ‘Dat we hiervoor nu geen dvd’s meer hoeven te gebruiken, is ook een geruststellende gedachte. Dit is best bewerkelijk en eigenlijk niet meer van deze tijd.’ Uiteraard wordt medische informatie alleen uitgewisseld wanneer de patiënt hiervoor toestemming heeft gegeven en er sprake is van een behandelrelatie.

Digitaal gastvrij ziekenhuis

De zorg wordt steeds meer georganiseerd over de grenzen van het ziekenhuis heen. Dit maakt dat het steeds belangrijker wordt om eenvoudig gegevens te kunnen uitwisselen. Niet alleen met onze zorgpartners, maar ook met de patiënt zelf. Steeds meer patiënten verwachten dat ze zelf medische gegevens kunnen inzien of niet naar het ziekenhuis hoeven af te reizen, maar op afstand zorg ontvangen. ‘De coronapandemie maakt dit des te urgenter. Onder de noemer digitaal gastvrij ziekenhuis brengen we binnen Noordwest versnelling aan’, aldus Jos van Helvoirt, hoofd zorgadministratie en nauw betrokken bij deze ontwikkelingen. ‘We hebben nu binnen Noordwest alle expertise samengebracht en dan zie je dat dat werkt. Goed om te zien dat dezelfde ontwikkeling gaande is bij onze samenwerkingspartners. Verschillende partijen staan klaar om aan te sluiten op dit uitwisselingsplatform waardoor we breder in de keten gegevens uit kunnen wisselen.”