Stil op straat, druk achter de schermen

Algemeen
Stilte op woensdagmiddag in de Langestraat.
Stilte op woensdagmiddag in de Langestraat. (Foto: Leon Vogelaar)

ALKMAAR - De drukte van maandag staat in schril contrast tot de lege straten en gesloten winkels van nu. Hoe gaan de Alkmaarse ondernemers met de lockdown om. We bellen een paar middenstanders om te polsen hoe zij met de crisis omgaan, hoe ze zich staande houden en wat er achter de schermen gebeurt.

“Deze situatie is heel onwerkelijk”, zegt Olga de Boer van Van der Meulen’s boekhandel uit de Langestraat. “Het besef dat de winkel op slot moest, kwam hard aan. We zijn nu druk bezig om alle klanten te bellen die iets besteld hebben. Normaliter worden in onze webshop bestelde producten door een bezorgdienst afgeleverd, maar dat doen we nu zelf. Zo houden we goed contact met onze klanten en besparen we kosten. De afgelopen periode hebben we zulke lieve berichtjes gekregen. Dat mensen bewust bij ons in de winkel iets kochten om ons te steunen. Zó lief! Daar ben ik echt dankbaar voor. We kunnen deze hulp goed gebruiken want deze periode halen we normaal gesproken 20% van onze jaaromzet binnen. Gelukkig hebben we Sinterklaas nog net mee kunnen pakken. Het zijn vreemde tijden en ik moet toegeven er wel eens onrustig van te slapen, maar we zijn strijdbaar en gaan hier niet aan onderdoor. We blijven bestaan en gaat straks gewoon weer open.”

Postma

Gosse Postma van ‘Postma en Postma’ aan de Laat dacht ook zijn deuren te moeten sluiten, maar mocht toch open blijven. “Laat ik voorop stellen dat het vooral naar is voor mijn mede-ondernemers die wél dichtmoeten. Wij mogen onze deuren openhouden omdat we onder meer een servicepunt zijn voor postpakketen en een winkel zijn voor reparatie en onderhoud. Zo werd ik gisteren gebeld door een vrouw die met spoed meerdere sleutels nodig had voor een mantelzorgsituatie. Zoiets kan niet via internet. In de binnenstad heb je ook nog veel oude stoppenkasten en als er een kapot is, stopt je verwarming ook. Het is natuurlijk geen optie om stoppen via internet te bestellen en daar 48 uur op te moeten wachten. Om als een van de weinige ondernemers nu open te zijn is best surrealistisch. Als ik op straat kijk, lijkt het wel zondagochtend 8 uur. Ondernemers willen werken dus hoe frustrerend is het als dat niet in je winkel mag; je zal maar een modezaak hebben! Ik vind het echt heel triest allemaal.”

Been afgehakt

Voor Hein de Jong van Woononline voelt de lege winkel aan de Koedijkerstraat alsof een been is afgehakt. “We bestaan nu vijftien jaar en zijn nagenoeg elke dag open; dan is dit heel vreemd. In de winkel hoort reuring te zijn, dat zit ook in ons dna. Nu is het stil, terwijl dit voor ons hét kwartaal is qua verkoop. Gelukkig gaat onze verkoop online door en kunnen mensen nog steeds bij ons bestellen en dat dezelfde dag bij de winkel ophalen. Dat is dan wel weer positief en zo proberen we als ondernemer te bekijken. Ik kan niet wachten tot we straks weer open mogen.”

Twee Vrienden

Alex Karten en Nick Hijnen startten begin maart hun restaurant De Twee Vrienden aan de Laat en kunnen het hoofd nauwelijks boven water houden. “Toen maandag de eerste geruchten op gang kwamen dachten wij: “Wat gaan we nu weer verzinnen? Tot 19 januari duurt lang! Omdat we startende ondernemers zijn krijgen we ook bijna niks van de overheid. Toen we de rijen bij de supermarkten zagen, kwamen we op het idee van een maaltijdservice. We hebben veel contact met lokale winkels, zoals Poelier Ackermann, Jeroen de Vries, de Notenbranderij Alkmaar, de Kaasopslag, de lokale visboer en Bakkerij Beerse. Elke week maken we nieuwe maaltijden die via onze website te bestellen zijn.