Noordwest stelt niet-urgente operaties uit

Algemeen
Noordwest Ziekenhuisgroep en Omring starten nieuwe behandelwijze hartpatiënten.
Noordwest Ziekenhuisgroep en Omring starten nieuwe behandelwijze hartpatiënten. ((Foto: archief))

ALKMAAR - Ziekenhuisgroep Noordwest (NWZ) stelt niet-urgente operaties uit om extra capaciteit personeel en bedden vrij te maken voor coronapatiënten. Zo geeft het ziekenhuis met vestigingen in Alkmaar, Schagen en Den Helder gehoor aan de oproep van zorgminister Tamara van Ark om de reguliere zorg verder af te schalen, vanwege het stijgend aantal coronapatiënten. Alle operaties in Alkmaar en Den Helder zonder spoed worden uitgesteld. Naar schatting gaan daardoor tientallen patiënten later onder het mes dan gepland.

Het gaat om tientallen ingrepen op de NWZ-locaties Alkmaar, Den Helder en Bergermeer die worden uitgesteld, opgeteld zo’n zeventig en tachtig operaties. Het ziekenhuis had eerder om dezelfde reden al zes van de twaalf operatiekamers in Alkmaar gesloten. Het NWZ heeft momenteel 57 coronabedden beschikbaar: elf op de intensive care en 46 op de verpleegkliniek. Voorlopig gaan alleen urgente operaties door, die medisch gezien binnen zes weken moeten plaatsvinden.

De verwachting was dat verder ingrijpen niet nodig zou zijn, maar de situatie door heel het land vraagt volgens minister Van Ark om meer offers. Vanwege de toenemende drukte werd vorige week dinsdag een coronapatiënt vanuit Alkmaar naar een ziekenhuis in Duitsland gevlogen. Operaties die binnen zes weken moeten plaatsvinden blijven ook staan, al kan er mogelijk nog worden geschoven met de data en de locaties.