Tweehonderd potjes geluk voor kankerpatiënten

Algemeen
’t Praethuys biedt tweehonderd potjes geluk aan voor kankerpatiënten.
’t Praethuys biedt tweehonderd potjes geluk aan voor kankerpatiënten. (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR - Tanja Schipper en Kees van Straaten hebben woensdag 3 februari namens ‘t Praethuys tweehonderd potjes geluk - voorzien van een klavertje 4 - overhandigd aan het zorgmedewerkers van ziekenhuis Noordwest in Alkmaar. De cadeautjes zijn voor kankerpatiënten, die in deze coronatijd wat extra aandacht kunnen gebruiken.

“Meestal hebben we een actie dat we patiënten zelf gaan opzoeken, maar dat gaat nu natuurlijk niet. De potjes zijn door vertegenwoordigers van de diverse behandelteams oncologie voor de ingang van het ziekenhuis in ontvangst genomen”, zegt Tanja, coördinator ‘t Praethuys. “Deze actie staat in het teken van Wereldkankerdag, waarvan de campagne half januari startte met het lanceren van de website www.wereldkankerdag.nl. Het motto is ‘Aandacht voor de impact van kanker. Juist nu.’, want vooral in deze coronatijd willen we laten weten dat wij nog steeds - coronaproof - (na)zorg en ondersteuning bieden. De deur staat altijd op een kier voor onder meer een-op-eengesprekken met een gastvrouw. Patiënten en naasten zijn welkom voor gesprekken met een psycholoog en of geestelijk verzorger in samenwerking met het Centrum voor Levensvragen. Ook blijven we de zorg voor kinderen en jongeren bieden. Met al bestaande gasten houden we contact via telefoon en Zoom, ook in groepsverband.”

Minder kanker

Deze week werd na onderzoek bekend dat er voor het eerst in dertig jaar artsen minder kanker vaststelden bij Nederlanders. Maar de cijfers zijn bijna volledig het gevolg van de coronacrisis. Zo werden bevolkingsonderzoeken naar kanker tijdelijk stopgezet en uit andere cijfers blijkt dat mensen minder naar de huisarts gingen en dus minder vaak werden doorverwezen naar specialisten.

Giften

Vanaf 2002 jaar biedt ‘t Praethuys steun aan (ex)kankerpatiënten, naasten en nabestaanden. Zij kunnen er bijvoorbeeld terecht om te praten met lotgenoten, een workshop te volgen of hulp te krijgen bij rouwverwerking. De kosten worden betaald uit inkomsten via sponsoring en giften, vaak opgehaald via evenementen. Nu die evenementen die door corona niet doorgaan, loopt ‘t Praethuys veel inkomsten mis. “Dan hebben we het over tienduizenden euro’s. Gelukkig kregen we - ondanks het niet doorgaan van de Wandel4daagse Alkmaar en Samenloop voor Hoop Bergen - toch nog een bijdrage van deze evenementen. En op initiatief van Harry van de Kuit werd afgelopen zomer de 50 van Alkmaar georganiseerd, een sponsorloop met een prachtige opbrengst. Alle steun - hoe klein ook - wordt enorm gewaardeerd. Zo kunnen wij de hulp blijven bieden die deze groep zo nodig heeft.”