Waarom zou je je hypotheek oversluiten?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

In verschillende situaties kan een hypotheek oversluiten het overwegen waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing naar een nieuwe woning. Ook is een hypotheek oversluiten interessant als de rente de laatste jaren flink gedaald is. Je profiteert mogelijk van lagere maandlasten, als je besluit de hypotheek over te brengen naar een andere hypotheekverstrekker. Heb je de hypotheek afgesloten tegen een hele lage rente? In dat geval wil je misschien je hypotheek wel meenemen in plaats van oversluiten. Op deze pagina lees je meer over de voordelen die het oversluiten van een hypotheek met zich mee kan brengen.

Werking van een hypotheek oversluiten 

Een hypotheek oversluiten betekent feitelijk niets meer, dan het afbetalen van de lopende hypotheek met een nieuw af te sluiten hypotheek. Die nieuw af te sluiten hypotheek wordt logischerwijs afgesloten tegen gunstigere voorwaarden dan de voorwaarden van je lopende hypotheek (anders zou je niet oversluiten). Denk bij deze voorwaarden niet alleen aan de rente die je maandelijks betaalt, maar bijvoorbeeld ook aan de mogelijkheid om de hypotheek versneld boetevrij af te lossen. Mogelijk verwacht je in de komende jaren een financiële meevaller, waardoor het versneld aflossen van de hypotheek een optie is geworden.

Lagere maandlasten na een hypotheek oversluiten 

De belangrijkste reden om het oversluiten van een hypotheek te overwegen is voor veel mensen dat ze kunnen profiteren van lagere maandlasten. De nieuwe hypotheek wordt tegen een lagere rente afgesloten, waardoor je minder betaalt. Let op, het verschil in rente is niet direct het financiële voordeel wat het oversluiten van de hypotheek je oplevert. Van dit verschil zou je de boete die je betaalt aan je huidige hypotheekverstrekker af moeten trekken. Is het resultaat hiervan negatief? In dat geval kost een hypotheek oversluiten meer dan dat het je oplevert. Een hypotheekadviseur kan voor jou berekenen of een hypotheek oversluiten interessant is.

Gunstige voorwaarden bij nieuwe hypotheekverstrekker

Eerder las je al dat er niet alleen financiële voordelen zitten aan een hypotheek oversluiten. Het kan er ook toe leiden dat je profiteert van gunstige voorwaarden. Denk aan de mogelijkheid om de hypotheek versneld af te lossen zonder hier een hoge boete voor te moeten betalen. Een hypotheekadviseur kan samen met je door de voorwaarden van je bestaande en de nieuwe hypotheekverstrekker lopen om te bepalen wat voor jou de meest gunstige optie is.

Tip: overweeg je een verhuizing? In dat geval is het altijd interessant om het oversluiten en eventueel verhogen van de hypotheek te bekijken.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)