Vooral optimisme blijft hangen na de zoomsessie van citymarketing-organisatie Alkmaar Marketing.
Vooral optimisme blijft hangen na de zoomsessie van citymarketing-organisatie Alkmaar Marketing. (Foto: aangeleverd)

Optimisme heerst over Alkmaar na corona

14 apr, 11:48 Algemeen

ALKMAAR - Nog even doorbijten, maar dan...dan komt het toch echt goed. Optimisme. Vooral dat bleef hangen na de zoomsessie van citymarketing-organisatie Alkmaar Marketing. Burgemeester Emile Roemer en wethouders Paul Verbruggen en Pieter Dijkman gingen dinsdagmiddag in gesprek met deelnemers uit onder meer het bedrijfsleven, horeca en cultuur.

“Wat ons betreft mag de buitenruimte - dus ook terrassen - gereguleerd open”, zegt Emile Roemer over het huidige coronabeleid. Straks wil iedereen naar buiten en zitten de parken overvol. Daar zijn we geen voorstander van. De resultaten in de fieldlaps zijn goed. Als we het reguleren kan er best veel en daar moeten we ons op voorbereiden.”

ROM

Wethouder Pieter Dijkman is enthousiast over de ondersteuning die innovatieve en duurzame ondernemers vanaf medio 2021 kunnen krijgen uit de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM). “Dit is een pot van 160 miljoen euro om bedrijven verder te helpen. Het bestaat uit twee fondsen: een voor het mkb en het andere voor duurzaamheid om de economie te versterken.” Dat klinkt Rob Niele - voorzitter Ondernemend Regio Alkmaar - als ‘muziek in de oren’. Waar de regio Alkmaar zich op gaat focussen?, vraagt Niele. Energie-innovatie en ict, maar ook de logistieke distributie neemt toe in Alkmaar, klinkt het antwoord van Dijkman. De huidige bedrijventerreinen raken vol en dus gaat de gemeente kijken naar nieuwe locaties.

Ik veracht groei

Patrick van Mil, directeur Stedelijk Museum Alkmaar, is ‘behoorlijk optimistisch’ over de toekomst van de stad. “Toen we beperkt open mochten, merk je de enorme honger bij mensen. De honger naar het zien en ervaren van mooie dingen. Ik verwacht echt een groei.” Karavaan-directeur Ilse van Dijk onderstreept dit gevoel. “De waardering voor leuke dingen in het leven groeit. De stad zelf groeit ook, gezien het aantal woningen dat erbij komt. Wachten we tot iedereen hier woont? We moeten nu aan de slag om de toekomstige inwoners en bedrijven een mooi cultureel programma te kunnen bieden.” Ondanks het niet doorgaan van veel sportevenementen is René Wit van Le Champion positief over de toekomst. “Het belang van een vitale samenleving blijft en daar dragen wij aan bij. We staan te popelen om waar aan de slag te gaan en hopelijk kunnen vanaf mei/juni weer langzaam beginnen.”

Maak de stad mooi

Dat Primark de stad verlaat, vindt Hans van de Leygraaf jammer, maar niet meer dan dat. De voorzitter van Alkmaars Bolwerk - en makelaar - houdt vast aan het geloof van ondernemers en bezoekers. “Je ziet een hang naar kwaliteit en schoonheid. De Laat, het Hofplein, de kanaaloever en het Ringerplein. Investeer in de je stad, maak de stad mooi. We wonen in een prachtig monument dat we moeten combineren met kunst en cultuur. Laat iedereen op de fiets naar het centrum komen, maar parkeer niet op straat. Daar moet een oplossing voor komen. Er wordt veel gezegd over leegstand, maar kijk ook eens naar de ondernemers die wél het lef hebben om nu een winkel te starten. Ja, de stad moet compacter en er zal veel herontwikkeld moeten worden, dat zie je nu al. Als we samen de stad samen aanpakken, gaat het echt weer bloeien.”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alkmaar

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Ben jij een waterbaas? Doe de Waterbazencheck Algemeen 20 mei, 08:00
Afbeelding
Motorrijder klapt achterop oplegger en raakt gewond 112-nieuws 19 mei, 18:51
Afbeelding
KiKarun voor veel te vroeg overleden Delano Rotteveel Algemeen 19 mei, 13:05
Afbeelding
Verzorgingstehuizen lopen mee met de Avond4daagse Algemeen 19 mei, 11:39
Afbeelding
Boodschappen doen zonder plastic? Ga mee met een Zero Waste Wandeltour! Algemeen 18 mei, 16:19
Afbeelding
Voetjes van de vloer met Swinging Night Alkmaar Algemeen 18 mei, 15:05
Afbeelding
‘Strand’ centraal bij Kunstuitleen Alkmaar Algemeen 18 mei, 14:37
Afbeelding
Lezing Waar Komen Wij Vandaan? Algemeen 18 mei, 12:06
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
Volop reuring in Alkmaar: Kom naar Shopping Night en Pride Uit 17 mei, 16:20
Afbeelding
Met Khalid Choukoud voorbereiden op Alkmaarse City Run Algemeen 17 mei, 10:28
Afbeelding
Avond4daagse Alkmaar van start Algemeen 17 mei, 08:39
Afbeelding
Zes vergroende locaties Alkmaar Algemeen 16 mei, 16:27
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief