Dit is waarom je beter nu een uitvaartverzekering kunt afsluiten

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

Je staat vol in het leven en geniet van elke dag. Je bent actief, sport veel en let goed op je gezondheid. Je pluk elke dag en het laatste waar je stil bijstaat is een uitvaartverzekering. Toch is het een goed idee om dit nu even te regelen zodat je nabestaanden straks niet met flinke kosten geconfronteerd worden. Want een beetje begrafenis kost als snel zo’n 10.000 euro en een crematie 7.000 euro. Jij merkt daar dan niks meer van, maar je wil natuurlijk niet herinnerd worden als degene die nabestaanden liet betalen voor zijn of haar uitvaart. Gelukkig hoeft dat ook niet als je het nu even regelt. Stel jezelf dan eerst de vraag hoe jij je begrafenis of crematie het liefst ziet en hoeveel je maandelijks kwijt wilt zijn aan premie. Net als bij alle andere verzekeringen kun je kiezen uit veel verschillende uitvaartverzekeringen die allemaal hun eigen voorwaarden hebben. Uitvaartverzekering vergelijken is dus absoluut de moeite waard. Uiteraard kun je een uitvaartverzekering afsluiten bij de verzekeringsmaatschappij waar je ook andere verzekeringen hebt lopen. Dat kan voordelig zijn als deze maatschappij een zogenaamde pakketkorting bij meerdere verzekeringen hanteert. En dan zijn er ook nog de gespecialiseerde uitvaartverzekeraars zoals Dela, Monuta en Yarden. Die doen niks anders dan de uitvaart van mensen verzekeren en ze begeleiden naar hun laatste rustplaats. Welke uitvaartverzekering bij jou past ligt heel erg aan je wensen en je budget. In dit artikel vertellen we je meer over de kosten en de soorten uitvaartverzekeringen.

Wat kost het?

Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de Nederlanders tussen de 18 en 35 jaar denkt dat een uitvaart minder dat 5.000 euro kost. In de praktijk blijkt dat dit echt te laag ingeschat is. Als je het een beetje fatsoenlijk geregeld wil hebben ben je voor een begrafenis tussen de 8.000 en 11.000 euro kwijt en voor een crematie tussen de 7.000 en 9.000 euro. Dus een uitvaartverzekering is geen overbodige luxe. Globaal kun je stellen dat er soorten uitvaartverzekeringen zijn: natura en kapitaal.

Natura uitvaartverzekering

De naam zegt het al, een uitvaartverzekering in natura keert geen geld uit maar de verzekeraar verzorgt de uitvaart zoals dat is afgesproken met de verzekerde. Wanneer nabestaanden toch de begrafenis of crematie bij een andere uitvaartondernemer willen onderbrengen kan dat, maar de kans is groot dat dan niet het volledig verzekerde bedrag wordt uitgekeerd.

Kapitaal uitvaartverzekering

Ook hier is de constructie duidelijk, na het overlijden wordt het bedrag betaald dat in de polis van de uitvaartverzekering staat. Hiermee kunnen de nabestaanden de begrafenis of crematie dan betalen. Het spreekt voor zich dat nabestaanden hierdoor meer vrijheid hebben om te bepalen welke uitvaartondernemers de uitvaart gaat verzorgen en hoe die eruit komt te zien.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)