Duurzaam gluren bij de buren

Algemeen
Gluren bij duurzame buren.
Gluren bij duurzame buren. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Coronaproof gluren bij duurzame buren. Het kan van 20 tot en met 25 juni, dan leidt de groene reporter Raoul Santibañez inwoners uit regio Alkmaar elke avond rond door een duurzame woning. De woningen staan in Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Heiloo, Bergen en Castricum. Zo kunnen zij ontdekken hoe het is om duurzaam, energiezuinig of zelfs aardgasvrij te wonen.

Na een eerste succesvolle editie in Westfriesland, neemt regio Alkmaar het stokje over. Tijdens het unieke evenement Gluren bij duurzame buren kunnen inwoners coronaproof binnenkijken bij duurzame buurtgenoten. Gewoon achter de laptop, in de eigen woonkamer. De deelnemende woningen staan online en aanmelden voor de livestreams is nu mogelijk. De deelnemende woningen staan op www.duurzaambouwloket.nl/gluren. Aanmelden voor de livestreams is nu mogelijk.

De deelnemende woningen zijn divers. De groene reporter bezoekt een nul-op-de-meter drive-inwoning uit 1976, een oud arbeidershuisje en een hypermoderne nieuwbouwwoning. Bekende maatregelen als warmtepompen, isolatie en zonnepanelen komen aan bod. Maar ook unieke oplossingen zoals een accu en regenwateropslag. Huiseigenaren laten de duurzame maatregelen zien en vertellen waarom zij hiervoor hebben gekozen. Ze delen tips, ervaringen en dilemma’s. Na de rondleiding kunnen inwoners live al hun vragen stellen aan de bewoners en een onafhankelijk energieadviseur van het Duurzaam Bouwloket.


Zondag 20 juni         20.00 uur         Alkmaar         Drive-in woning uit 1976 met zonneboiler        
Maandag 21 juni 20.00 uur         Heerhugowaard         Gasvrije bungalow uit 1974        
Dinsdag 22 juni         20.00 uur         Langedijk         Volledig geïsoleerde arbeiderswoning uit 1915        
Woensdag 23 jun 20.00 uur         Heiloo         Vrijstaande nieuwbouwwoning met bodemwarmtepomp        
Donderdag 24 juni 20.00 uur         Castricum         Nul-op-de-meter hoekwoning uit 1978        
Vrijdag 25 juni         20.00 uur         Bergen         Stapsgewijs verbouwde vrijstaande woning uit 1930 met hybride warmtepomp