Patiënten trappen mee tijdens Tour de France

Algemeen
Meetrappen tijdens virtuele routefilms
Meetrappen tijdens virtuele routefilms (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Samen met patiënten zoveel mogelijk kilometers fietsen tijdens de Tour de France. Noordwest Ziekenhuisgroep doet mee aan de SilverFit Tour de Mile (26 juni – 18 juli). Het doel is een leuke en toegankelijke beweegactiviteit voor patiënten te organiseren. Met het thema ‘Tour de France’ is er voor patiënten een extra motivatie om met de wielrenners mee te fietsen tijdens hun etappes.

Bewegen tijdens een opname in het ziekenhuis is erg belangrijk. De fysiotherapeuten van Noordwest doen daarom graag aan de SilverFit Tour de Mile mee. Marlou Staal, fysiotherapeut, vertelt ‘Overdag brengen patiënten 90% van hun tijd door op hun kamer. Weinig beweging leidt tot een verminderde conditie en binnen een paar dagen tot 10-15% verlies aan spiermassa. Het duurt maanden om dit weer op te bouwen. Het is beter om tijdens de ziekenhuisopname actief te zijn. Zo blijft de conditie op niveau, houdt de patiënt sterkere spieren, is hij langer onafhankelijk van de zorg van anderen en voelt zich beter. Een goede conditie kan ook de kans op een complicatie verkleinen.’

Virtuele routefilms

Tijdens de SilverFit Tour de Mile fietsen patiënten op een SilverFit Mile: een fiets met virtuele, levensechte en interactieve routefilms. De films motiveren om vaker en langer te fietsen. Het project is mede mogelijk gemaakt door Vrienden van Noordwest, die zetten zich in om wensen te vervullen die het verblijf van patiënten in de ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder aangenamer maken en helpen om sneller te herstellen. Zij realiseren wensprojecten, die niet uit het standaard ziekenhuisbudget kunnen worden betaald, door middel van giften van donateurs en sponsoren. Iedereen kan aan dit goede doel bijdragen en iedere steun is welkom. Meer informatie is te vinden op www.vriendenvannoordwest.nl of mail naar vrienden@nwz.nl.