Kermis Alkmaar op drie locaties centrum

Algemeen
Kermis Alkmaar van 20 tot en met 29 augustus.
Kermis Alkmaar van 20 tot en met 29 augustus. (Foto: Rodi Media)

ALKMAAR - Nog even wachten en dan kan er weer volop gezwierd en gezwaaid worden in Alkmaar. Van 20 tot en met 29 augustus keert de zomerkermis terug naar het centrum van de stad. Vorig jaar werd de kermis nog door corona op het evenemententerrein gehouden, maar dit jaar is de binnenstad weer het vertrouwde decor. Om de drukte te regulieren is de kermis opgeknipt in drie delen: de Kanaalkade, Overstad en de Paardenmarkt. Op het Canadaplein keert de poffertjeskraam weer terug. Dinsdagavond 17 augustus om 19.00 uur start de opbouw van de kermis en dinsdag 31 augustus om 05.00 uur moeten alle attracties verwijderd zijn. 

De drie delen waar dit jaar de kermis plaatsvindt zijn Gedempte Nieuwesloot (tussen Koningsstraat en Kanaalkade); Kanaalkade (tussen de Paternosterstraat en de Pieterstraat); Paardenmarkt en Overstad, parkeerterrein naast Ringersfabriek. Wie een ritje in een attractie wil maken, betaalt drie euro. Kinderattracties kosten maximaal twee euro per persoon. Voor een aantal bijzondere attracties geldt een afwijkende prijs. 

Geluidsbegrenzers

Om overlast voor de omgeving zo veel mogelijk te voorkomen, worden geluidsbegrenzers geïnstalleerd. Het geluidniveau wordt afgesteld dat de belasting op de gevel van de dichtstbijzijnde woning 81 dB(A) bedraagt. Voor aankondigingen en jingles en dergelijke zal een aanvullende begrenzer worden aangebracht waarmee het geluidsniveau incidenteel 5 dB(A) meer mag bedragen dan het muziekniveau. Daarnaast gaat het geluidniveau een uur van tevoren omlaag, en een half uur voor het einde van de kermis helemaal uit met uitzondering van de laatste zondag waarop het geluid gelijk met de kermis om 24.00 uur stopt. Daarnaast kan er zondagnacht nog overlast ontstaan door het afbreken van de attracties. Daar wordt dan al mee begonnen omdat alle attracties dinsdagochtend 31 augustus weer vertrokken moeten zijn.  

Warenmarkt 

Door de komst van de kermis wordt de zaterdagse warenmarkt 21 en 28 augustus verplaatst naar de Koorstraat en de Laat (tussen de Koorstraat en de Hofstraat). Dit betekent dat bevoorrading via de Laat tijdens de laad- en lostijden op zaterdag niet mogelijk is. Bevoorrading van met name dagverse producten via de Laat is ’s morgens ook met kleine vrachtauto’s niet mogelijk. De laatste bevoorrading voor het weekend is daarom tijdens de laad- en lostijden van vrijdagavond, maar in verband met het opbouwen van de kramen tot uiterlijk 19.00 uur. Vrijdagavond vanaf 19.00 uur worden de marktkramen geplaatst op de Laat, de Ridderstraat en de Koorstraat. De marktkooplieden kunnen ’s morgens vroeg vanaf 6.00 uur hun kramen inrichten. De vrije strook voor de kramen wordt namelijk door de marktkooplieden gebruikt om hun waren aan te voeren en voor het lossen van de handelswaar. Bij aanvang van de markt (officieel om 8.00 uur) moeten alle auto’s van het marktterrein verwijderd zijn.