Wat jij moet weten over Celtic FC

Algemeen
kom donderdag naar AZ-Celtic FC!
kom donderdag naar AZ-Celtic FC!

ALKMAAR - Na de 2-0 nederlaag in Schotland is donderdag 26 augustus de return tegen het Schotse Celtic FC. Wat kan AZ verwachten van de formatie van hoofdtrainer Ange Postecoglou? En wie zijn de gevaarlijkste spelers in de selectie? Dat en meer zocht AZ Media voor je uit. 


De nummer twee van het afgelopen seizoen in Schotland plaatste zich ten koste van FK Jablonec eenvoudig voor de play-offs. In Tsjechië won Celtic een spannende wedstrijd toch ruim met 2-4. In eigen huis maakten The Celts geen fout en wonnen ze met 3-0.

Historie

Celtic werd in 1888 opgericht in Glasgow. De club is groot in de voetballerij, mede dankzij aartsrivaal Rangers FC, waarmee vaak de strijd om de Schotse landstitel wordt aangegaan. De wedstrijd tussen Celtic en Rangers staat bekend als The Old Firm en wordt gezien als een van de meest beladen derby’s ter wereld.

Eerste prijzen

Al vroeg boekte Celtic zijn eerste successen. In 1892 werd de eerste Schotse beker in de wacht gesleept, het jaar daarop de eerste landstitel. In totaal werd Celtic al 51 keer kampioen van Schotland. Hiermee staat de club kort achter aartsrivaal Rangers, dat hier 55 keer in slaagde.

Europese avonturen

De Keltische ploeg neemt al decennialang deel aan Europese competities, sinds het eerste optreden in 1962-1963 op de Inter-Cities Fairs Cup. Sindsdien heeft de club in elke Europese competitie gespeeld, met uitzondering van de UEFA Super Cup en de Intertoto Cup.

Eerste winnaar

Celtic is het eerste Britse team en tot op heden het enige Schotse team dat de Europa Cup 1 won, door van Internazionale te winnen in de finale van 1967. Deze eeuw gooiden de Glaswegians een aantal keer hoge ogen in Europees verband. Zo werd in 2003 de UEFA Cup-finale bereikt, maar in Sevilla pakte FC Porto de cup.

Brown

Scott Brown, de oud-captain van de ploeg die deze zomer na een jarenlang dienstverband vertrok bij Celtic, heeft met 127 wedstrijden het record van meeste gespeelde wedstrijden in Europees verband in handen. Oud-voetballer Henrik Larsson is met 35 goals de clubtopscorer.

Afgelopen seizoen

Vorig seizoen sloot Celtic af zonder prijs, iets wat sinds 2010 niet meer was gebeurd. Celtic lag op koers een record te breken door tien jaar op rij landskampioen te worden, maar Rangers gooide roet in het eten. Het team van trainer Steven Gerrard bleef het hele seizoen ongeslagen en boekte het vroegste kampioenschap in de geschiedenis van de competitie.

Weifelende start

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen begon de ploeg van Postecoglou sterk door de eerste twee wedstrijden te winnen, maar ze slaagden er niet in de andere drie wedstrijden te winnen. Ook in de competitie begon Celtic weifelend: met één nederlaag en één zege staan de groen-witten vierde in de Scottish Premiership.

Beste speler

Middenvelder David Turnbull was vorig seizoen in 39 wedstrijden goed voor tien doelpunten en acht assists. De 22-jarige spelmaker was één van de weinige lichtpuntjes in een teleurstellend seizoen. Door zijn goede prestaties werd hij bij zijn club verkozen tot zowel beste speler als beste jonge speler van het jaar.

Franse topaankoop

Een andere speler om in de gaten te houden is Odsonne Édouard. Hij werd in 2017 gehuurd van Paris Saint-Germain en maakte een jaar later de permanente overstap naar Celtic. Dat betaalde negen miljoen pond voor de Fransman, wat hem tot op heden de duurste aankoop in de clubgeschiedenis maakt. Édouard maakte in 102 wedstrijden in de Schotse competitie 58 doelpunten en gaf 26 assists. Afgelopen seizoen kwam hij in 40 wedstrijden 22 keer tot scoren en gaf hij 6 assists.

Japanse smaakmaker

Kyogo Furuhashi is een van de nieuwe smaakmakers van Celtic. De Japanner kwam deze zomer over van Vissel Kobe en liet zich in zijn eerste wedstrijden direct gelden. In zijn eerste vier duels voor The Bhoys kwam Furuhashi al vijf keer tot scoren, waaronder een knappe hattrick tegen Dundee.

Speelstijl

Postecoglou, de relatief nieuwe trainer van Celtic, speelt het liefst in een traditionele 4-3-3-formatie met sterk gebruik van de wingbacks om aan te vallen. Agressieve hoge druk, snelle passing en aanvallend voetbal is de norm voor elk team waar de Grieks-Australische coach aan het roer staat. Zijn team is ijzersterk in de opbouw van achteruit en maakt veel gebruik van opkomende verdedigers en de snelheid van flankspelers.

Paradise

De thuishaven van Celtic is Celtic Park, dat in de volksmond ook wel Paradise wordt genoemd. Dat is een verwijzing naar het oude kerkhof waarnaast het stadion gebouwd is. Met een capaciteit van 60.411 is dit het grootste voetbalstadion in Schotland, dat bovendien door velen wordt beschouwd als één van de meest sfeervolle ter wereld.

Tickets 

AZ ging afgelopen woensdag op bezoek bij Celtic en speelt op donderdag 26 augustus de return. In het vernieuwde AFAS Stadion rolt de bal vanaf 20:15 uur. Ga naar AZ.nl voor alle informatie over kaartverkoop.