Toch geen zuurkoolmaaltijd, kinderoptocht en muziekspektakel

Algemeen
Dit beeld gaan we dit jaar helaas niet zien.
Dit beeld gaan we dit jaar helaas niet zien. (Foto: 8 october Vereeniging)

ALKMAAR - Toch geen traditionele kinderoptocht, muziekspektakel en zuurkoolmaaltijd op het Canadaplein. De 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet ziet door alle geldende coronamaatregelen met pijn in het hart alsnog af van een aantal grote evenementen. Ook het polsstokverspringtoernooi kan niet doorgaan. Andere onderdelen gaan wél door en dus wordt Alkmaar Ontzet dit jaar een mix van een traditionele viering en ‘Ontzettend Anders’, zoals vorig jaar. In mei was het bestuur optimistisch voor een traditionele viering aan te kondigen, maar volgens bestuurslid Gerben Kossen kan de vereniging niet anders.

Ook geen optocht dit jaar. (Foto: archief Rodi Media)

“We hebben de verschillende programmaonderdelen opnieuw langs de let gelegd van de huidige coronamaatregelen en dat betekent dat je elk gebied voor meer dan 75 bezoekers moet omhekken en werken met toegangscontroles, dus bezoekers moeten een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve test laten zien. Wat betreft de optochten was het sowieso al kansloos, we kunnen moeilijk de stad afzetten met hekken. Ook voor een aantal andere grote evenementen is het eigenlijk voor ons ook niet te doen en daarnaast willen we als vereniging juist dat mensen elkaar zien en ontmoeten. Toegangscontroles tasten het hele karakter aan waar wij als vereniging voor staan dus schrappen we - in samenspraak met de gemeente - deze onderdelen uit het programma. Maar er blijft nog voldoende over, want ondanks corona is Alkmaar Ontzet vorig jaar een daverend succes geworden.” 

Ja of nee

In mei was het bestuur optimistisch door toen een traditionele viering aan te kondigen. Volgens Frits Westerkamp, voorzitter van de Vereeniging, heeft de voorbereiding voor een traditionele viering veel tijd nodig en was het in mei echt een ja- of nee-moment. Daarnaast waren de coronaontwikkelingen in die periode bijzonder gunstig en de vooruitzichten positief. “Natuurlijk begrijpen we de teleurstelling dat we de optochten, de muziekspektakels en de zuurkoolmaaltijd alsnog annuleren, maar laten we vooral niet vergeten dat een groot aantal evenementen wel gewoon doorgaat. Het gaat om de ontzetwandeling, de kunstroute, de ouderentraktatie, de ontzetrede, de kranslegging en de herdenking, én natuurlijk de ongekend succesvolle Ontzetbox voor de schoolmaaltijd. Die onderdelen gaan ONTZETtenddoor. Net als vorig jaar. Daarnaast wordt er door het bestuur keihard gewerkt om haar leden opnieuw een Ontzettas te kunnen overhandigen. Als dat lukt, dan beloofd dat echt weer een collectors’ item te worden. Houd dus vooral de website en socials in de gaten, daar kun je alle ontwikkelingen én winacties op volgen. Ook de online pubquiz keert terug is op het programma. Wij zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat Alkmaar Ontzetondanks deze beslissing een feest wordt dat de Alkmaarders met elkaar verbindt.”