Egeltelweekend: tel de egels in Alkmaar

Algemeen
Tel de Alkmaarse egels.
Tel de Alkmaarse egels. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Hoe staat het met de egel in Alkmaar. Die vraag stelt de Zoogdiervereniging die vaststelt dat egels in Nederland het platteland verruilen voor achtertuinen en stadsparken. Door een toenemende verstening van tuinen en toename van (nachtelijk) verkeer doen de egel ook hier geen goed. Grote vraag is hoe zit het binnen gemeente Alkmaar met de egel? Heb jij nog egels in jouw tuin of op jouw erf? Geef dit dan door tijdens het egeltelweekend op 12 en 13 september.

Egeltelweekend op 12 en 13 september

Egels hebben te maken met een verkleining van hun leefgebied door de toename van bebouwing en intensivering van landbouw en het verkeer. Dorpstuinen, erven en stadsparken zijn daardoor een belangrijk onderdeel geworden van het leefgebied van de Egel. Binnen gemeente Alkmaar zijn vorig jaar slechts 99 waarnemingen van egels doorgegeven via www.waarneming.nl. Veel minder dan je zou verwachten. De Egel ontbreekt volgens deze waarnemingen niet alleen in het agrarische buitengebied maar bijvoorbeeld ook op en binnen het Bolwerk. Klopt dit echt? Het is belangrijk om te weten waar egels wel en niet voorkomen want daarmee krijgt Gemeente Alkmaar en Stadwerk072 inzicht in het functioneren van de ecologische verbindingszones binnen de gemeente maar ook of Steenbreek Alkmaar (het onttegelen van tuinen) werkt evenals andere biodiversiteitsversterkende maatregelen. Bewoners kunnen daarbij helpen door uw waarnemingen van Egels door te geven.

Jaarlijks organiseert de Zoogdiervereniging in samenwerking met andere natuurorganisaties verschillende landelijke tellingen. Meld je egelwaarnemingen op www.jaarrondtuintelling.nl/evenementen/egeltelling2021. Naast de jaarlijkse telling kun je ook je waarneming rechtstreeks doorgeven op www.waarneming.nl. Via dit natuurplatform kun je al jouw natuurwaarnemingen opslaan en delen met anderen.