City Cleanup: Alkmaars grootste poetsbeurt

Algemeen
Samen schoonmaken en het record van grootste stadsschoonmaak verbreken.
Samen schoonmaken en het record van grootste stadsschoonmaak verbreken. (Foto's: Barbara Duiverman)

ALKMAAR - Op meer dan twintig locaties doen komende week inwoners weer mee aan Alkmaars grootste poetsbeurt. De derde editie van de City Cleanup vindt plaats van maandag 13 tot en met zaterdag 18 september en deelnemers ruimen zwerfvuil op scholen, bedrijven, wijkcentra en straten. Doel is een schone stad én het verbreken van het record van grootste stadsschoonmaak.

Alkmaar gaat er weer voor: grootste stadsschoonmaak van Nederland.

Hoewel er de hele week opruimacties plaatsvinden, is de finaledag van de Alkmaar City Cleanup zaterdag 18 september en dat valt samen met de World Cleanup Day. Deelnemers over de hele wereld gaan tijdens deze dag aan de slag om hun straat, strand of park schoon te maken. De gezamenlijke schoonmaak is een initiatief van cleanup-organisatie Love Not Waste en Stadswerk072. 

Meedoen

Wie aan de schoonmaakactie mee wil doen, kan in zijn eigen buurt aan de slag of deelnemen aan een van de georganiseerde acties. Die zijn er in Park de Hout, het stationsgebied, bij diverse wijkcentra en in de binnenstad. Bij Buurthuis ‘t Ambacht gaan de kinderen van de Plastic Politie op patrouille in de Rekerhout en op de grachten wordt weer schoongemaakt door El Kombi SUP. Een overzicht van de georganiseerde acties vind je op www.alkmaarcitycleanup.nl De eindresultaten van alle acties worden bij elkaar opgeteld om vast te stellen of het schoonmaakrecord van vorig jaar wordt verbroken. Ook worden er onder de deelnemende acties prijzen verloot.

Gaby van Wonderen in actie.

Plastic soep

Initiatiefneemster Gaby van Wonderen van Love Not Waste ziet een toename in het aantal deelnemers. Gaby: “De gemeente Alkmaar is met haar aanpak een van de voorlopers in het tegengaan van zwerfafval. Er zijn veel bijzondere initiatieven in de stad actief. Die laten zich komende week allemaal weer van hun beste kant zien. Ook breidt de groep deelnemers van de Alkmaar City Cleanup zich ieder jaar weer uit. Veel scholen besteden aandacht aan onderwerpen zoals de plastic soep en plakken daar nu een cleanupactie aan vast. Ook veel Alkmaarse bedrijven willen zich inzetten voor duurzaamheid. Dit jaar hebben we de deelnemerslijst mogen uitbreiden met een aantal nieuwe bedrijventeams. Zo gaan bijvoorbeeld bij communicatiebureau RAADHUIS en softwarebedrijf SIM de collega’s samen zwerfvuil opruimen.”

Inwoners die mee willen doen aan de Alkmaar City Cleanup kunnen zich aanmelden via www.alkmaarcitycleanup.nl. Daar vind je alle informatie over de activiteiten en een link naar alle schoonmaakacties. Je leest er ook hoe je je eigen schoonmaakactie kunt aanmelden en gratis opruimmaterialen kunt bestellen.