Standbeeld voor beroemde ziekenhuiskat Wodka

Algemeen
Dominique Bieman (links) bij de onthulling van het beeld Wodka.
Dominique Bieman (links) bij de onthulling van het beeld Wodka. (Foto: Vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Wodka, de bekendste kat van Alkmaar, heeft een standbeeld. Het kunstwerk werd maandag 13 september voor de ingang van Noordwest onthuld. Daar was de kat jarenlang het gezicht van het Alkmaarse ziekenhuis. Door ziekte moest zijn baasje Dominique Bieman Wodka in laten slapen. Anja van Dijk en Tanneke Goverse - beiden werkzaam bij de Noordwest Ziekenhuisgroep - kwamen in actie voor een blijvende herinnering aan Wodka. 

Wodka in actie.

“Ik vind het heel, heel gaaf”, zegt een zichtbaar geëmotioneerde Dominique na de onthulling van het beeld. “De details zijn prachtig. Ik heb van tevoren alleen een paar schetsen gezien en wilde bewust het eindresultaat nog niet zien. Mensen konden foto’s insturen naar de kunstenaar (Edith Janzen) en daar is dit beeld uit voortgekomen. Wodka was een beetje van iedereen dus het is fijne gedachte dan mensen zo mee konden helpen. Hij woonde vlakbij de ingang van de spoedeisende hulp, maar liep al snel om het ziekenhuis heen naar de hoofdingang. Dat vond ie vast gezellig door alle aandacht die hij daar van mensen kreeg en dus werd hij daar een vaste gast.”

Dominique Bieman en haar geliefde Wodka.

Huilen

De initiatiefnemers voor het beeld kwamen meteen in actie na het posten van een emotionele video waarin Dominique vertelde dat haar geliefde Wodka overleden was. “Toen ik dat zag, moest ik zelf huilen”, zegt Tanneke Goverse. “We begonnen met een bedrag van 1500 euro, maar dat was binnen notime binnen. We verhoogden het naar 3500 en uiteindelijk kwam er dik 5000 euro binnen. Daarmee konden dit prachtige beeld laten maken.” Eerder zei Tanneke in deze krant “Als mensen zich afvragen waarom in hemelsnaam een standbeeld voor een kat?! Nou, lees de reacties maar op social media en bij de donaties. Wodka betekende voor heel veel Alkmaarders. In tijden van verdriet liep hij op deze mensen af. Na een zware dienst kwam hij een aai bij je halen zodat je met een glimlach het ziekenhuis verliet.” Wodka is gecremeerd en zijn as zit verwerkt in het beeld.