Leo en Alie Wassing-De Vet 75 jaar getrouwd

Algemeen
Burgemeester Anja Schouten feliciteert Leo en Alie Wassing-De Vet.
Burgemeester Anja Schouten feliciteert Leo en Alie Wassing-De Vet. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - ‘Wat heb je een mooie hoed op’. Dat waren de eerste woorden van Leo toen hij Alie voor het eerst zag. Alie flaneerde in de Langestraat, heen en weer. Dat was gebruikelijk in die tijd. In de hoop een leuke jongen tegen het lijf te lopen. Het werkte, want Leo was die leuke jongen. Inmiddels zijn Leo en Alie Wassing-De Vet 75 jaar getrouwd. Burgemeester Anja Schouten bezocht het albasten bruidspaar dinsdag 21 september.

“Ik ben nu 93 en mijn man wordt 95”, zegt Alie, die zich het moment van die eerste ontmoeting nog goed herinnert. “Het was liefde op het eerste gezicht hoor. Hij was en is nog steeds heel lief. Leo was een militair, gestationeerd in Haarlem. Na onze ontmoeting kwam hij alle dagen op bezoek bij ons thuis in de Bloemwijk; we hadden dikke verkering. Daar woonde ik met mijn drie zussen, dus een jongen over de vloer was leuk. Later trouweden we, vanuit ons huis met de koets naar het stadhuis in de Langestraat. Prachtig. We woonden jaren in bij mijn moeder en kregen twee kinderen: een jongen en een meisje. Hoe dat was om bij mijn moeder in te wonen? Nou, een huis kopen kostte toen zo’n zevenduizend gulden, maar dat geld was er simpelweg niet. Je was blij dat je te eten had. Na jaren konden we een huisje huren, onder meer aan de Oudegracht en later de Kanaalkade. Inmiddels wonen we aan de Bagijnenstraat.” 

Prachtig versierd

Het echtpaar geniet van drie kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Tegenslag was er ook. “Mijn zoon is op 62-jarige leeftijd overleden. Twee zussen van mij zijn er ook niet meer, net als de meeste vrienden van ons. Toch kijken we terug op mooie jaren. Afgelopen weekend zijn we met de familie naar Preston Palace geweest. Zó leuk! Bowlen, midgetgolf en net zoveel eten en drinken als je wil. Onze kamer was prachtig versierd en er stonden zelfs twee flessen wijn, maar die hebben we maar laten staan; we drinken geen alcohol. We roken ook niet. Fruit eten we volop, daar blijf je fit door! Het geheim van een goed huwelijk? Blijf praten met elkaar. Tegenwoordig scheiden mensen snel en dat is jammer. Geef elkaar wat ruimte en blijf luisteren, dan komt het vaak wel weer goed.”