Bewoners Overdie gaan voor groen

Algemeen
Bewoners Overdie gaan voor een groene wijk
Bewoners Overdie gaan voor een groene wijk (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Veel steen en relatief weinig groen. Een herkenbaar beeld voor veel woonwijken. Hortus Alkmaar houdt onder de naam Steenbreek Alkmaar diverse acties om inwoners te stimuleren hun tuin groener te maken. Inwoners van Overdie konden zaterdag 25 september (Burendag) in Wijkcentrum Overdie alvast ideeën aandragen om de wijk te vergroenen. Als dank kregen ze een tuinplantje en die ging meteen de grond in.

“Bezoekers gingen met elkaar in gesprek over hoe we de wijk kunnen vergroenen en kinderen plantten deze middag aardbeienplantjes in potjes”, zegt Houriya Abbou van Wijkcentrum Overdie. “Na afloop gingen er meteen een paar plantjes de grond in, terwijl we 27 oktober pas echt gaan uitpakken. Dan worden in samenwerking met Steenbreek Alkmaar de eerste dertig tuinen aangepakt.”

Geen onderhoud

Bewoners halen dan minimaal één tegel uit hun tuin en zetten hier een vaste plant voor in de plaats. “Minder stenen en meer groen in je tuin zorgt dat water makkelijk in de grond zakt en is goed voor insecten, vogels en vlinders. Noodzakelijk voor de biodiversiteit dus”, zegt Mieke Klerk die namens Hortus de steenbreekacties coördineert. “We merken wel dat het bewustzijn rond klimaatverandering is vergroot, maar we kunnen nog grote stappen zetten. In een wijk als Overdie zie je veel steen en relatief weinig groen, zeker in Oud Overdie. Het beeld heerst nog steeds dat een tuin heel duur of arbeidsintensief is, maar het tegendeel is waar. Een of een paar tegels eruit en en beplanten met groen maakt al een groot verschil. En er zijn echt struiken, planten en bloemen die nauwelijks iets kosten en geen onderhoud nodig hebben.”

Troeptrimmen

Houriya Abbou, coördinator van VrouwenKracht in het wijkcentrum hoopt tijdens het vergroenen van de wijk ook op meer verbinding tussen buurtbewoners. “Wie in een appartement woont, maar wil tuinieren kan andere bewoners zonder groene vingers helpen. Er is ook een groep buurtbewoners die al jaren samen gaan ‘troeptrimmen’. Deze bewoners hebben zo contact met elkaar en maken tegelijkertijd de wijk schoon. Dat gaan we echt voor: een groene en schone wijk. Balkons kunnen ook veel groener. Laat daar plantjes groeien. Het is ook belangrijk dat kinderen opgroeien met groen. Daarom mochten ze in het wijkcentrum aardbeienplantjes stekken. Die zien ze dan thuis groeien en kunnen er straks zelf van eten. Zo komen ze op jonge leeftijd in aanraking met groen en leren ze over het belang van natuur in de stad.”