Bewoners Overdie gaan voor een groene wijk
Bewoners Overdie gaan voor een groene wijk (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Bewoners Overdie gaan voor groen

Algemeen

ALKMAAR - Veel steen en relatief weinig groen. Een herkenbaar beeld voor veel woonwijken. Hortus Alkmaar houdt onder de naam Steenbreek Alkmaar diverse acties om inwoners te stimuleren hun tuin groener te maken. Inwoners van Overdie konden zaterdag 25 september (Burendag) in Wijkcentrum Overdie alvast ideeën aandragen om de wijk te vergroenen. Als dank kregen ze een tuinplantje en die ging meteen de grond in.

“Bezoekers gingen met elkaar in gesprek over hoe we de wijk kunnen vergroenen en kinderen plantten deze middag aardbeienplantjes in potjes”, zegt Houriya Abbou van Wijkcentrum Overdie. “Na afloop gingen er meteen een paar plantjes de grond in, terwijl we 27 oktober pas echt gaan uitpakken. Dan worden in samenwerking met Steenbreek Alkmaar de eerste dertig tuinen aangepakt.”

Geen onderhoud

Bewoners halen dan minimaal één tegel uit hun tuin en zetten hier een vaste plant voor in de plaats. “Minder stenen en meer groen in je tuin zorgt dat water makkelijk in de grond zakt en is goed voor insecten, vogels en vlinders. Noodzakelijk voor de biodiversiteit dus”, zegt Mieke Klerk die namens Hortus de steenbreekacties coördineert. “We merken wel dat het bewustzijn rond klimaatverandering is vergroot, maar we kunnen nog grote stappen zetten. In een wijk als Overdie zie je veel steen en relatief weinig groen, zeker in Oud Overdie. Het beeld heerst nog steeds dat een tuin heel duur of arbeidsintensief is, maar het tegendeel is waar. Een of een paar tegels eruit en en beplanten met groen maakt al een groot verschil. En er zijn echt struiken, planten en bloemen die nauwelijks iets kosten en geen onderhoud nodig hebben.”

Troeptrimmen

Houriya Abbou, coördinator van VrouwenKracht in het wijkcentrum hoopt tijdens het vergroenen van de wijk ook op meer verbinding tussen buurtbewoners. “Wie in een appartement woont, maar wil tuinieren kan andere bewoners zonder groene vingers helpen. Er is ook een groep buurtbewoners die al jaren samen gaan ‘troeptrimmen’. Deze bewoners hebben zo contact met elkaar en maken tegelijkertijd de wijk schoon. Dat gaan we echt voor: een groene en schone wijk. Balkons kunnen ook veel groener. Laat daar plantjes groeien. Het is ook belangrijk dat kinderen opgroeien met groen. Daarom mochten ze in het wijkcentrum aardbeienplantjes stekken. Die zien ze dan thuis groeien en kunnen er straks zelf van eten. Zo komen ze op jonge leeftijd in aanraking met groen en leren ze over het belang van natuur in de stad.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vest in de Stad: dit is het programma! Algemeen 5 okt, 20:21
Afbeelding
Vier Alkmaars Ontzet met Alkmaarse Gin en steun lokale goede doelen Algemeen 5 okt, 13:03
Afbeelding
Historische dag Drafbaan Alkmaar Algemeen 5 okt, 09:03
Afbeelding
Cisca Poldervaart wint Ysbrand Grafiekprijs 2022 Algemeen 5 okt, 00:13
Afbeelding
Boekpresentatie ‘In de lengte’ door Myra de Rooy Algemeen 4 okt, 17:12
Afbeelding
Denk en doe mee met Alkmaar Ontzet 450 jaar Cultuur 4 okt, 16:17
Afbeelding
Groots Alkmaar: een terugblik op afgelopen seizoen Uit 4 okt, 14:45
Afbeelding
JeugdTheaterVestival: wat valt er te beleven? Algemeen 4 okt, 14:08
Afbeelding
Denk online mee over verbeteren van de bereikbaarheid rond de N242 Algemeen 4 okt, 14:05
Afbeelding
Wethouder Hoekstra van Dijk en Waard portefeuillehouder financiën Zaffier Politiek 4 okt, 12:31
Afbeelding
BrievenbusPlus: een penvriendproject voor iedereen Algemeen 4 okt, 12:02
Afbeelding
Caroline Timmermans rent tegen kanker Sport 4 okt, 11:46
Afbeelding
Katten kijken bij Stichting Zwerfdier Algemeen 4 okt, 10:15
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief