Kranslegging begin van Alkmaar Ontzetfeest

Algemeen
kranslegging editie 7 oktober 2020.
kranslegging editie 7 oktober 2020. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Alkmaar Ontzet gaat donderdag 7 oktober officieel van start met de traditionele kranslegging in het Victoriepark. Hoewel de organisatie een aantal traditionele activiteiten moest cancelen, kan de kranslegging wél doorgaan. Leerlingen uit groep 8 van basisschool Kardinaal de Jong voeren van 18:30 tot 19:00 uur een korte voorstelling op. Ze beelden het Beleg en Ontzet uit met personages zoals stadhouder Willem van Oranje, koning Filips de Tweede (van Spanje), de watergeuzen met legeraanvoerder Jacob Cabeliau en stadstimmerman Maerten Pieterzoon van der Mey, die met zijn brief in de polsstok hulp haalde voor de belegerde stad. 


Na de voorstelling volgt de officiële kranslegging door de burgemeester en de voorzitter van de 8 October Vereeniging Frits Westerkamp, ter herdenking van de gesneuvelde Alkmaarders in 1573. De kranslegging in het Victoriepark is een traditie die teruggaat tot 1876. Het jaar waarin het beeld van de godin Victoria als Ontzetmonument onthuld werd. Tot 1986 werd op deze plek ook de Ontzetrede uitgesproken. Dat gebeurt nu al jaren in de Grote Kerk. Het zingen van het Stedelied van Alkmaar is echter gebleven. Daar wordt de plechtigheid, door de leerlingen van groep 7, nog steeds mee afgesloten. Iedereen is van harte welkom om op donderdagavond 7 oktober de kranslegging bij te wonen.

In 2001 wilde bestuurslid Margret de Blanken meer publiek trekken bij de kranslegging en vroeg leerlingen van een basisschool om hoogtepunten uit het Beleg en Ontzet van Alkmaar uit te beelden. Het werd een kort toneelstuk met bewegende tableaus, sterke elementen en herkenbare historische personen. De tekst werd door de kinderen zelf geschreven. De eerste keer dat het toneelstuk opgevoerd zou worden, onder leiding van Ingeborg Janssen, was op 7 oktober 2002. Sinds 2009 verzorgt basisschool Kardinaal de Jong het toneelstuk en het zingen van het Stedelied van Alkmaar onder leiding van Rick Barnaart van Bergen, leerkracht Kardinaal de Jongschool.