Klimaatburgemeester wil Alkmaar de groenste hotspot van het land maken

Algemeen
Klimaatburgemeester van Alkmaar Wiebe van Erkelens in de Sint Jacobstraat.
Klimaatburgemeester van Alkmaar Wiebe van Erkelens in de Sint Jacobstraat. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR – Sinds deze maand is Wiebe van Erkelens Klimaatburgemeester van Alkmaar. Klimaatburgemeesters zijn voorbeelden voor anderen in hun omgeving. Wiebe wil de Alkmaarders laten zien hoe we ons samen kunnen inzetten voor vergroening van onze gemeente. 

DOOR: LOEN VAN GULICK

Driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen om de klimaatcrisis, beweert Wiebe. Velen daarvan denken dat ze zelf niets kunnen doen, dat hun invloed te klein is. Als Klimaatburgemeester wil Wiebe andere mensen en organisaties stimuleren om wél iets doen, het liefst samen. “De klimaatcrisis bestaat eigenlijk uit meerdere crisissen. Je hebt de energiecrisis, de stikstofcrisis en de natuurcrisis. Dan heb je het onder andere over biodiversiteit. Hiervoor kun je al op kleine schaal inzetten. Bijvoorbeeld in je eigen tuin. Stenen eruit, groen erin. Kijk ook eens naar de tegels in jouw buurt: waarom staat daar geen struik? Waar moet het regenwater heen?” 

Groen Kapitaal in de Buurt

Met zijn buurtvereniging ‘De Groene Kroko’ is Wiebe bezig om een terrein bij de Van de Veldelaan natuurrijker te maken. Ze krijgen ondersteuning vanuit het project Groen Kapitaal in de Buurt. Insectenhotels, bijvriendelijke beplanting, vlinderstruiken, natuurlijke oevers bij de sloten. De plannen zijn nog under construction, maar in november gaan alvast de eerste stuiken de grond in. Eerder al heeft de de vereniging een groot bijenlint gerealiseerd in het Hoefplan: de Hobbemalaan heeft zestien nieuwe wilgen en staat nu vol met bloemen.

Groene golf

Wiebe vertelt stralend dat hij van Alkmaar de groenste hotspot van het land wil maken. “Dat is mogelijk, en hoeft echt niet zoveel te kosten. De Sint Jacobstraat in de binnenstad is het mooiste, groenste binnenstadstraatje van Alkmaar. Buurtbewoners Leo en Thijs hebben dit samen met de buren voor elkaar gekregen met slechts €2.500 aan subsidies. Het is prachtig, je ziet er altijd toeristen die foto’s maken. Vergelijk dat eens met het bedrag dat is uitgetrokken voor de nieuwe plannen voor de Laat: een paar miljoen! Voor minder geld stel je een stadsecoloog en een buurtorganisator aan die samen met de bewoners een groene golf door héél Alkmaar laat rollen.”

Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens en bewoner Leo hopen veel anderen in beweging te krijgen tijdens de Nationale klimaatweek.  (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Dependance van de Hortus

De Hortus van Alkmaar is een heel mooi idyllisch plekje op de Beverkoog, maar trekt lang niet zoveel bezoekers als de centraler gelegen Hortus Botanicus in Leiden. Wiebe: “De komende jaren worden er 15.000 huizen bijgebouwd in Alkmaar; daar moet natuurlijk ook groen bij. Bij Overstad is ruimte genoeg. Als hier een hortus komt, dan kunnen bewoners heerlijk wandelen in het park, en planten kopen in de stadskas. Bovendien zou het een trekpleister voor toeristen zijn.”

Verbinding tussen natuurgebieden

Wiebe is ook betrokken bij Natuur Netwerk Alkmaar, onderdeel van Natuur Netwerk Nederland. Hij legt uit: “Dit gaat over de verbinding tussen gebieden met hoge natuurwaarde. Voor een dier is het belangrijk dat een natuurgebied niet geïsoleerd is. Via ecologische verbindingszones kunnen ze lopen, zwemmen of vliegen naar andere gebieden. De verbinding tussen de Hout en het Heilooërbos is bijvoorbeeld minimaal. Het zou geweldig zijn als een sterkere verbinding komt.” Veel gebieden en verbindingen staan onder druk. Wiebe vergelijkt het met een treinspoor: “Daarbij verwacht je ook niet dat de trein blijft rijden, als je een deel van het spoor weg haalt. En dat is wel wat er geregeld gebeurt met ons natuur netwerk.” Ook bij rietbehoud staat het belang van mensen bovenaan. “Riet wordt twee maal per jaar gemaaid. Bewoners zouden mooi zicht willen hebben op het water. Maar het riet is ook een leefgebied. Sommige vogels en insecten leven in nieuw riet, andere juist in oud riet. Eigenlijk zou je het gefaseerd moeten maaien, zodat de dieren de kans krijgen om te verhuizen.”

Bewoners betrekken

Veel Alkmaarders zijn nauw betrokken bij ‘hun’ natuurgebiedjes en hebben veel detailkennis. Helaas wordt er weinig gebruikt van gemaakt met veel frustratie en negatieve gevolgen van dien. Onnodig snoeien of maaien of omhakken van gezonde bomen, kunnen worden voorkomen door het anders te gaan organiseren. ‘Samen’ is daarbij een belangrijke component, volgens Wiebe: “We verbinden we de natuur, én we verbinden de mens.” 

Klimaatmars

Wiebe is optimistisch en zit vol goede ideeën, maar benoemt tegelijkertijd de urgentie van de klimaatcrisis. “De klimaatcrisis is de grootste crisis die we hebben. Veel groter dan de coronacrisis. Het is daarom heel belangrijk dat we tijdens de Klimaatmars komende 6 november (zie bericht onder aan deze pagina) de grootste manifestatie ooit hebben. Premier Rutte heeft gezegd: ‘Nederland wordt olympisch kampioen klimaat,’ maar feitelijk gebeurt er al decennia lang niets. Dat is pijnlijk. En of het nou de VVD is die het oplost of GroenLinks, dat maakt niet uit, áls het maar wordt opgelost. Niet morgen, maar nu.” Hij verwacht dat er een hele grote delegatie vanuit Alkmaar naar de Klimaatmars in Amsterdam afreist. “Nu ik klimaatburgemeester ben en actief in de Klimaatcoalitie Alkmaar, ontmoet ik veel mensen die zich inzetten voor een beter klimaat. Gelukkig zet NS extra treinen in, want ik denk dat de trein bom en bom vol zit.”