Provincie Noord-Holland wordt matchmaker

Algemeen
Een circulaire economie gaat om meer dan recycling alleen.
Een circulaire economie gaat om meer dan recycling alleen. (Foto: Vlada Karpovich via Pexels)

REGIO - De provincie Noord-Holland gaat MKB-bedrijven aan elkaar koppelen voor een snellere overgang naar een circulaire economie.

Het ene MKB bedrijf heeft de vraag hoe het meer circulair kan ondernemen. Dit bedrijf wordt gekoppeld aan startups of andere innovatieve MKB-bedrijven met een circulair product, dienst of een circulaire innovatie. Zo wordt de vragende ondernemer geholpen om circulair te worden én krijgen de innovatieve startups en innovatieve MKB-bedrijven de kans om te groeien. 

Sneeuwbaleffect 

Het Circulair Matchmaking Programma helpt de ondernemers eerst met het scherpstellen van hun circulaire vraag. Vervolgens worden ze in contact gebracht met startups, scaleups of MKB-bedrijven die aansluiten bij hun vraag. Wanneer een match is gemaakt, zorgt begeleiding van het Circulair Matchmaking Programma ervoor dat er een concrete samenwerking uit komt. Adviesbureaus Preneurz en KplusV ondersteunen de provincie met een breed netwerk van innovatieve bedrijven.

Gedeputeerde Zita Pels hoopt op een sneeuwbaleffect: “Er zijn ontzettend veel mooie circulaire ondernemers en initiatieven in Noord-Holland. Door nu zo concreet te gaan koppelen, helpen wij die ondernemers verder en komen er weer nieuwe circulaire ondernemers bij. Door deze voorbeelden te delen, zullen hopelijk weer andere ondernemers de stap te zetten om bij ons aan te kloppen.”

Wat is een Circulaire Economie? 

In de circulaire economie worden producten  zo lang mogelijk gebruikt, gerepareerd en opnieuw gebruikt. Aan het einde van de levensduur worden de producten gerecycled. Ze worden uit elkaar gehaald, gedemonteerd en de grondstoffen worden opnieuw gebruikt. Nieuwe grondstoffen komen van hernieuwbare bronnen als hout, bamboe en olifantsgras. 

In februari 2022 wil de provincie de eerste tien matches tussen bedrijven hebben gemaakt. Aanmelden kan via www.noord-holland.nl/matchmaking.