Alkmaarder Wisse vrijwilliger in kinderfietsplan

Algemeen
Dennis uit Amstelveen en Wisse uit Alkmaar.
Dennis uit Amstelveen en Wisse uit Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Oude fietsen ophalen, repareren en aan kinderen teruggeven die het nodig hebben. Dat is kort samengevat het kinderfietsplan van de ANWB. Dennis uit Amstelveen en Wisse uit Alkmaar werken hier als vrijwilligers aan mee en deze verhalen zijn onderdeel van de campagne Mensen Maken Nederland, vanwege het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet.

Een van de chauffeurs is Dennis. “Als scheikundedocent op een middelbare school ben ik twaalf weken per jaar vrij. Dus ik heb genoeg tijd voor andere bezigheden en ben wel een bezige bij. In de Kampioen las ik over het Kinderfietsplan van de ANWB, dus heb ik me aangemeld als chauffeur.” Ook Wisse begon vier jaar geleden als chauffeur. “Ik was toen net met pensioen en zocht een leuke bezigheid. Via een ex-collega hoorde ik van dit project en ben toen gestart. Ik reed vooral veel door Noord-Holland om fietsen op te halen. Hartstikke leuk, langs allemaal van die kleine dorpjes, je ziet nog eens wat.”

Lokaler

Samenwerkingen Op den duur had Wisse het idee dat het iets efficiënter kon. “Ik reed met de fietsen van Noord-Holland naar een werkplaats in Den Haag en weer terug. Kan dat niet lokaler, vroeg ik me af?” Enkele lokale partijen hadden wel oren naar het project en in anderhalf jaar tijd zijn er sindsdien tweehonderd fietsen opgehaald, nagekeken en uitgegeven. “Bij Rataplan, een grote kringloopwinkel en Reakt, een re-integratieproject, worden de fietsen naar de werkplaats gebracht. Vervolgens worden ze via partners zoals Stichting Leergeld en de Voedselbank weer aan kinderen gegeven.” 

Trots en zelfstandig 

Wisse zelf doet ook nog weleens een ritje met de aanhanger achter zijn auto. “Laatst haalde ik twee fietsen op bij een ouder echtpaar. Ze doneerden hun eigen fietsen waarop ze lang hadden gefietst en waren echt trots dat ze het konden doneren aan het project van de ANWB. Dan voel je toch een beetje dat verenigingsleven.” De fietsen van het echtpaar zullen terechtkomen bij middelbare scholieren, die al groot genoeg zijn voor een volwassen tweewieler. Veel van de opgehaalde fietsen komen ook terecht bij jongere kinderen. Volgens Wisse is het belangrijk dat elk kind een fiets heeft. “Mijn kleindochter van zes leerde pasgeleden zelf te fietsen. Als je dat ziet, is dat echt prachtig: fietsen geeft vrijheid.”