Leerlingen Kennemerpoort brengen bloemen voor Truus

Algemeen
Leerlingen uit groep 8 van basisschool Kennemerpoort leggen bloemen bij het beeld van Truus Wijsmuller.
Leerlingen uit groep 8 van basisschool Kennemerpoort leggen bloemen bij het beeld van Truus Wijsmuller. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL)

ALKMAAR -  De leerlingen uit groep 8 van basisschool Kennemerpoort bezochten vrijdag 10 december het standbeeld van Truus Wijsmuller en Foodbar 1480, het voormalige woonhuis van de Alkmaarse heldin die tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden kinderen in veiligheid wist te brengen. 

Het is een bijzondere dag, want op 10 december 1938 kwam het eerste Kindertransport van 600 kinderen aan in Nederland uit nazi-Duitsland en Oostenrijk na de Kristallnacht (9/10 november). Leen Spaans, voorzitter van de Stichting Truus Wijsmuller-Meijer vertelde de kinderen over de treintransporten en Truus Wijsmuller. Na afloop legden de kinderen bloemen bij het beeld. 

Jeugd

Truus bracht haar jeugd door in Alkmaar. Als volwassen vrouw was zij in de aanloopjaren naar de Tweede Wereldoorlog een belangrijke spil in de organisatie van de beroemde Kindertransporten. Sinds de zomer van vorig jaar staat haar standbeeld op de Gewelfde Stenenbrug, tegenover haar geboortehuis aan de Mient 14 in de binnenstad. De kinderen die ze redde kwamen uit verschillende hoeken van Europa en waren met name van joodse komaf. Haar acties begonnen kleinschalig, zoals het regelen van een veilig onderduikadres voor een klein groepje kinderen. Later hielp ‘Tante Truus’ de beroemde Kindertransporten te organiseren, waarbij honderden kinderen tegelijk per trein naar Nederland reisden en daarna de boottocht maakten naar het veilige Engeland. Aan deze reddingsacties dankt zij haar bijnaam ‘moeder van 1001 kinderen’. Deze erenaam is haar gegeven in een rouwadvertentie bij haar overlijden in 1978 door de volwassen geworden kinderen.