Groots Alkmaar duikt in de Eilandspolder

Algemeen
Presentator Hugo Koeman en conservator Leontine Kuyvenhoven-Groeneweg in museum n ’t Houten Huis.
Presentator Hugo Koeman en conservator Leontine Kuyvenhoven-Groeneweg in museum n ’t Houten Huis. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De derde uitzending van Groot Alkmaar wordt op nieuwjaarsdag uitgezonden. In deze aflevering staat de Eilandspolder centraall. Natuur, cultuur en historie komen samen in de uitzending van het ABC-huis (de bestuurlijke fusie van Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard).

Harrie Vredevoort (l) en Piet Slooten (m) vertellen presentator Hugo Koeman over de bijzonderheden van de Eilandspoldertocht. (Foto: aangeleverd)

Zo maakte Theo Vries een korte documentaire over de geschiedenis van het gebied tussen de Schermer en de Beemster. Theo vertelt hoe in de afgelopen eeuwen het zo kenmerkende veenweidegebied is ontstaan. In De Rijp schenkt museum In ’t Houten Huis deze winter aandacht aan de klederdrachten in de expositie ‘Streekdrachten van Kust tot Kust’. Gastconservator Leontine Kuyvenhoven-Groeneweg vertelt aan presentator Hugo Koeman allerlei bijzonderheden over wat er in Noord-Holland werd en wordt gedragen. “Klederdrachten zijn een voorbeeld van de eigen manier waarop inwoners zich willen presenteren. Maar ze zijn oorspronkelijk wel degelijk voortgekomen uit wat in die tijd in de mode was”, aldus Leontine. De Eilandspolder zelf kende geen specifieke dracht. ”Hier zag je voornamelijk de kleding die de toen dominante Spanjaarden droegen.”

Befaamde schaatstocht

De Eilandspolder is ook bekend vanwege de befaamde schaatstocht. Harrie Vredevoort en Piet Slooten zijn al decennia lang bestuurslid van de Rijper IJsclub, een van de zeven verenigingen uit evenveel dorpen die het schaatsfestijn organiseren. Zij vertellen over de saamhorigheid die de basis vormt onder hun organisatie en over de activiteiten die ze ondernemen als er geen ijs ligt. Uiteraard kijken ze ernaar uit om de tocht, die zo’n 10.000 schaatsers trekt, weer eens op de kalender te zetten. Dat gebeurde in 2012 voor het laatst. Zeven dagen flinke vorst en een twaalf centimeter dikke ijslaag is daar voor nodig. In ‘De minuut van…’ probeert Groots Alkmaar kijkers te verleiden om voor drie activiteiten eropuit te trekken: muziek maken met en voor bewoners van verzorgingstehuizen, de onderlinge hulpverlening van WonenPlus en de theatervoorstelling ‘Hij valt’, gemaakt door een groep enthousiaste senioren, die 23 januari in première gaat. 

Nieuwe uitzendingen van Groots Alkmaar zijn vanaf 1 januari te zien bij Streekstad Centraal, dagelijks om 11.00 en 23.00 uur. Of kijk alle afleveringen via www.grootsalkmaar.nl

Harrie Vredevoort (l) en Piet Slooten (m) vertellen presentator Hugo Koeman over de bijzonderheden van de Eilandspoldertocht. (Foto: aangeleverd)